Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Конституционният съд на Португалия охвърли закона за евтаназията

Main Pic
Публикувана: 31.01.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 942
Коментари: 0
За втори път Конституционният съд на Португалия отхвърли закон, позволяващ евтаназията, посочвайки "неприемлива неяснота" само с един глас от седем съдии срещу шестима.
 
Съдът заключи, че текстът не е в съответствие с Основния закон, тъй като не успява ясно да дефинира „страдание с голяма интензивност“, което може да доведе до „медицински асистирана смърт“. Това обявиха съдиите в изявление, прочетено пред пресата. Това съобщава Brussels Times. Сега законопроектът е върнат в парламента.
 
Депутатката от социалистическата партия Изабел Морейра, един от основните гласове в подкрепа на закона, реагира на решението от понеделник, като каза, че това е само "семантичен проблем" и следователно е лесен за отстраняване.
 
Секретарят на Португалската епископска конференция (CEP) каза пред Agência ECCLESIA, че новото решение  отговаря на позицията на епископата, „който винаги е потвърждавал противоконституционността на всяка законодателна инициатива, която застрашава живота, а именно декриминализирането на евтаназията и асистираното самоубийство ".
 
Дебатът за евтаназията в Португалия се проточи от 2016 г. Наскоро отхвърленият закон беше третият опит на парламентаристите. И католици, и протестанти заеха позиция срещу избора на парламентариста. 
 
Евангелистите „категорично не одобряват идеята за медицински предизвикана смърт“ и призоваха президента Марсело Ребело де Соуса да наложи вето на законопроекта, което той вече направи два пъти. За трети път Де Суза отнесе законопроекта до Конституционния съд в началото на януари.
 
SNE.News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg