Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Духовно съживление в Украйна

Main Pic
Публикувана: 01.02.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 452
Коментари: 0
Украинците имат нарастващ интерес към Евангелието. Това споделя украински пастор и директор на християнската организация Friedensstimme.
 
Въпреки че стотици църкви бяха разрушени по време на войната, хиляди украинци идват на църква за първи път. В неделя църквите в Херсон привличат повече хора, отколкото преди руската инвазия, казва пастор Валентин пред холандския всекидневник Reformatorisch Dagblad. Валентин служи в Църквата на Христос Спасителя, баптистка деноминация с църкви в цяла Украйна.
 
„Преди да започне войната около 250 души идваха в нашата църква в неделя. Сега този брой е нараснал до 500”, отбелязва той. Според Валентин същото се случва и на други места.
Преди войната на църква ходеха предимно възрастни хора, но сега и по-млади. Преди войната църковниците бяха водени от навик; сега изпитват нужда. „Сега всички в Украйна се молят. Хората казват, че Бог е гневен заради греховете им и молят за прошка. В същото време някои хора правят обратното и се отвръщат от Бога.“
 
 
Повишеното посещение на църквите може да се обясни и с помощта, която църквите предлагат на нуждаещите се хора. Някои хора в Херсон отказаха да работят за руснаците по време на окупацията. Те също отказаха да използват руски пари. Това означава, че са обеднели, разказва пастор Валентин. „След окупацията църквите се включиха в разпределението на храна. Тогава хората идваха всеки ден в църквата, за да вземат храна. В неделя те получават духовна храна.“
 
Въпреки че не всеки вярващ има силен духовен живот, пасторът знае някои примери за хора, които са се променили поради войната. Например той споменава свой приятел, фермер, който преживял руската окупация на Херсон. „Веднъж руснаците отишли при него, хвърлили го на земята, измъчвали го и насочили оръжията си към него. Тогава той наистина изпитал любовта на Христос. Руснаците го оставили жив, но му взели всичко. Въпреки че не може да каже, че обича враговете си, той се моли за тях. Сега той разбира, че хората могат да бъдат благословени от войната. Материално той загуби всичко, но получи връзка с Христос.
 
 
CNE.NEWS
Photo: Vatican news
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg