Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Масови арести на християни в Еритрея

Main Pic
Публикувана: 02.02.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 606
Коментари: 0
Християнската общност в Еритрея е разтърсена от нова вълна от масови арести.
 
Според британската организация за преследване на християни Release International, 44 християни наскоро са били задържани, докато са се събирали в домовете си за молитва.Групата е държана в затвора Mai Serwa в покрайнините на столицата Асмара.
 
Борците за християнска религиозна свобода в малката африканска страна заявиха, че след арестите на 39 жени и петима мъже през последните дни  общият брой на християните, лишени от свобода заради вярата си, достига  415.
 
Партньорът на Release International д-р Берхане Асмелаш коментира: „Еритрея прилича на гигантски затвор. Страната е пълна със затвори. Напомня на Северна Корея.
 
Християнското преследване е нещо обичайно в Еритрея от много години. През май 2002 г. диктаторският режим в страната затвори повечето църкви и забрани всяка религия с изключение на сунитския ислям, еритрейското православие, римокатолицизма и лутеранската църква.
 
Андрю Бойд от Release International казва, че християни, които продължават да се събират в нерегистрирани домашни църкви, се третират като „врагове на държавата“.
 
„Християните не получават официално обвинение“, казва той. „Те са задържани за неопределено време. Няма съдебни явявания, няма правни регистри, водени в тази страна. Просто те арестуват и те държат в затвора без присъда. И това се случва от много време насам.”
 
Сред задържаните и измъчвани заради вярата си е Туен Теодрос. Тя е държана в затвора в продължение на 16 години и е жертва на  интензивно преследване заради вярата си, след като полицията я забелязва да напуска молитвено бдение в навечерието на Нова година през 2004 г.
 
Тя е държана почти три години в изолатор в затвора Mai Serwa.  Туен си спомня: „Много вярващи, главно тийнейджъри, влизаха и излизаха от затвора, отказвайки се от вярата си, за да бъдат освободени. Сред тях имаше и пастори. Служителите на затвора ми оказваха натиск, казвайки: „Ще те накараме да се отречеш от вярата си насила. Ако не го направиш, ще умреш.“
 
Но Туен не се предава. Тя търпи тежки побои и е принудена да бяга по земя, покрита с тръни.
 
Размишлявайки върху затворничеството си, тя казва: „Божията благодат направи всичко възможно. Чувствам се толкова благословена да страдам за Христос. Дори и сега не изпитвам никаква омраза към тези, които ме вкараха в затвора и се опитаха да ми вгорчат живота. Обичам ги."
 
Еритрея е номер четири в списъка за наблюдение на Open Door, който класира най-опасните страни за християните. Изпълнителният директор на Release International Пол Робинсън каза: „Призоваваме християните да застанат до нашите братя и сестри в Еритрея, докато продължават да преминават през тази агония. Те се нуждаят от нашите молитви.
 
„Свободата на вярата е крайъгълният камък на всички човешки свободи. Release International продължава да призовава Еритрея да освободи всеки християнски затворник и да позволи отново пълна свобода на вярата в своята страна.“
 
Източник: Christian Today
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg