Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Студентското съживление в Кентъки: налице ли е ново пробуждане?

Main Pic
Публикувана: 22.02.2023
Автор: Б. Стилър
Прочетена: 797
Коментари: 0
Как да коментираме богослужението, което започна на 8 февруари в университета Асбъри в Кентъки, където студентите пребъдваха в молитва и поклонение в продължение на дни? В рамките на седмица хиляди пристигнаха, за да станат свидетели на това духовно съживление, а десетки други колежи сега съобщават за подобни събития в техните кампуси. Това знак ли е за ново национално духовно пробуждане?
 
Тъй като хиляди се събират и всякакви коментари изпълват социалните медии, ние знаем, че това явление не е ново. Наистина, то е вградено в историята на църквите и техните общности в Северна Америка и по света.
 
Думата съживление често се свързва с църковната общност по време на Джон Уесли. Въпреки че някои я използват, за да опишат църковно събитие, по-описателна е думата "пробуждане", обозначаваща време и място, в което хората са докоснати от духовно прозрение, напълно съзнателни за Божието присъствие и инстинктивно водени да се молят и да се покланят на Бога. Времето престава да е фактор. Всичко това е придружено от просветление, отваряне на скритите ъгли на греха и безверието, последвано от получаване на Божията благодат и милост. Най-често тези събития не са организирани, а необявени, случайни и спонтанни.
 
Съединените щати имат специална история на такива пробуждания или съживления. Първото голямо пробуждане в началото на 1700 г. започва в Йейлския университет и предизвиква духовни вълни в щатите и извън тях. Второто голямо пробуждане около 50 години по-късно пробужда християните за необходимостта от социална реформа, стартирайки Методистката църква, която до Гражданската война има повече от 19 000 църкви. Това пробуждане също предизвика голям импулс за социални реформи и създаде нови религиозни движения. В началото на 20-ти век петдесятното движение се заражда на улица "Азуса" в Лос Анджелис, генерирайки глобален феномен, който сега се наброява стотици милиони вярващи. След това движението на Исус от 60-те години на миналия век оспори статуквото на църквите и обществото.
 
Бог ни посещава по много начини. Нашите тела са негови храмове; Той е сред нас, докато благодарим по време на хранене, в нашите молитви за специални нужди и докато се покланяме. Въпреки това, при такива пробуждания като тези, осъзнаването на присъствието Му е невероятно и осезаемо. Независимо дали в тишина или шумно поклонение, почтителното мълчание убеждава събралите се, че Богът на историята пребъдва със Своето необикновено присъствие сред нас.
 
Бек А. Тейлър, президент на близкия Самфордски университет, пише: „Това е спонтанно, органично, водено от студенти поклонение. … Това, което се случва, не е измислено, програмирано или написано по сценарий. Нито пък е перформативно или неискрено. Студенти и други виждат това като възможност … да намерят единство в Христос, да се насърчат един друг към вярност и да разпространят любовта и благодатта на Исус към всички.”
 
Някои може да се чудят защо Бог би избрал тези студенти, докато други са в капана на войната и бедността. Други се питат дали това е просто емоционален изблик, създаден от хора, които искат да привлекат вниманието към себе си и своите каузи. Някои може би предполагат, че ако Бог е жив и реален, няма ли подобни изблици на благословение да бъдат дадени на хора, страдащи от несправедливост? Освен това едно съживление винаги има крайности и ексцесии. Някои ще се опитат да го присвоят за собствените си политически цели, а други, заедно със зяпачите и циниците, ще сипят критики и погрешни представи.
 
В основата на разбирането на Христовия призив да Го следваме стои въпросът: Трябва ли да установим този тип събитие като момент, в който нашето окончателно търсене на вяра се осъществява? Със сигурност не. Това е само момент, макар и мощен; това не е краят, а началото. Учениците, които слязоха от планината на Преображението, колкото и силни да бяха моментите им с Христос, откриха след завръщането си в цивилизацията, че не могат да се справят с обладано от демон момче. Те се нуждаеха от повече обучение от Христос отвъд грандиозното си преживяване. Те имаха още много да научат и разберат, както и студентите и другите, които се събират в Асбъри и в кампуси на други места в САЩ и извън тях.
 
Това духовно обновление идва сред цунами от омраза, горчивина, разделение, недоверие и враждебност заедно с разбити семейства, обтегнати отношения и разделени църкви. Много невярващи днес смятат, че евангелистите са гневни хора, заседнали твърдо в капана на едностранчиво политическо мислене. Наистина, във време, когато самата дума евангелски – брилянтно описание на спасителното послание на Исус, евангелието, добрата новина – се влачи през калта, идват млади хора, които са приемници на това посещение на Светия Дух. Със сигурност това е повод за празнуване. Както научихме от предишните проявления на Божието посещение, това са възможности за гладните да дойдат и да опитат, за търсещите да дойдат и да видят, за самотните да дойдат и да бъдат посрещнати и за ядосаните да дойдат и да бъдат обичани. Нека това ранно доказателство за ново и велико пробуждане съживи църквата на Исус Христос.
 
Източник: WEA
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg