Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да бъдеш помазан

Main Pic
Публикувана: 23.03.2023
Автор: Диляна Николова
Прочетена: 620
Коментари: 0
Помазването произхожда от една овчарска практика. Въшки и други насекоми често се вплитали в овчата вълна и когато се приближавали до главата на овцата, те можели да се напъхат в ушите на овцата и да я убият. Затова овчарите изливали масло върху главата на овцата. Това правело вълната хлъзгава, което не позволявало на насекомите да се приближат до ушите на овцата, тъй като насекомите се хлъзгали.
 
Помазаният човек е помазан, освен заради всичко останало, но и преди всичко останало, за да бъде предпазен от пратениците на Веелзевул (повелителят на мухите). Т.е. да не се поддава на лъжите му. Нали обикновено така се питаме, когато някой прави или говори странни, вредни, неконструктивни неща: "Каква муха ти е влязла в главата?"
 
Свещеникът бива помазан и има отговорност да разпознава чисто от нечисто, скъпоценно от нищожно, да разпознава Божия шепот и дяволското бръмчене...
Ооо, колко ни е трудно сред жуженето на толкова разсейващи ни фактори, навиращи се не само в ушите, но и в очите, главата, сърцето, да държим здрав стандарт и ярка граница между света и духовното, между важното и маловажното...
 
Колко често правим от мухата слон, а се опитваме да заметем слона под килима...
Нещо друго - кому е нужна овца, която е изчистена от паразити, но отказва да дава мляко, вълна и да е полезна? Всъщност царското и свещеническото помазание, очистването (апропо помазание се е правило и на прокажените именно за очистване) целят да подготвят царя, свещеника да станат слуги, да са полезни. "и който иска да бъде пръв между вас, ще ви бъде слуга." (Матей 20:27)
 
Помазанието е сила за служение... 
 
Помазвани са били също гостите при тържества, угощения. 
Нека не забравяме, че сме временно, само гости, на тази земя. 
Нека, от друга страна, третираме околните гостоприемно - да ги "помазваме" с любов и почит - не знаем колко време ще са с нас.
 
Помазвали са мъртъвците.
В добрия случай, ако наистина даваме свобода на Духа в нас, всеки ден Той ни помазва, но и всеки ден умираме за себе си, за да живеем за Бога.
 
Това значи да си помазаник.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg