Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Обединените методисти от Евразия напускат деноминацията

Main Pic
Публикувана: 23.03.2023
Автор: М. Грибоски
Прочетена: 1080
Коментари: 0
Обединените методисти в Източна Европа и Централна Азия започнаха процес на напускане на основната протестантска деноминация, тъй като вълна от църкви в Съединените щати наскоро гласуваха да се отделят на фона на разцепление около хомосексуализма.
 
Делегатите на Централната конференция на UMC за Северна Европа и Евразия гласуваха 40-20 на онлайн среща миналата седмица, за да позволят на регионалните църковни органи да направят първите стъпки към оттегляне от втората по големина протестантска деноминация в САЩ.
 
Те гласуваха да се позволи на регионалните органи на Централна Русия, Временните годишни конференции на Северозападна Русия и Беларус, Временните годишни конференции на Източна Русия и Централна Азия и Временните годишни конференции на Южна Русия да станат самоуправляващи се единици.
 
Всички тези четири конференции – с общо 66 църкви в Русия, Беларус, Киргизстан, Казахстан и Естония – се ръководят от епископ Едуард Хегай.
 
Освен това делегатите отхвърлиха предложението да се позволи на регионалните органи в рамките на Централната конференция да променят своите правила, за да позволят благословията на еднополовите съюзи и ръкополагането на открито гейове.
 
„Това не е непременно решение, което се приема с еднаква радост или признателност от всички членове на конференцията“, каза епископът на северната и балтийската област Кристиан Алстед, цитиран от UM News. „Въпреки това, е решението, което успяхме да вземем заедно.
 
През последните няколко години UMC беше въвлечен в разногласен дебат относно това дали да промени правилата, изложени в неговата Книга на дисциплината, забраняващи благословията на еднополовите съюзи и ръкополагането на активни хомосексуалисти.
 
Въпреки че усилията за промяна на правилата на Генералната конференция се провалиха, много прогресивни лидери в рамките на UMC отказаха да следват или наложат стандартите за брак и ръкополагане.
 
Почти 2000 църкви са напуснали деноминацията през 2022 година по същата причина.
 
Източник: Christian Post
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg