Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Ангелски криле” донесоха посланието за Христовата любов

Main Pic
Публикувана: 21.05.2008
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 1413
Коментари: 0

Когато гледах великденския спектакъл в ЕПЦ Варна (26 април т.г.), си мислех, че всичко е от Исус, за Исус и чрез Исус. Участниците – от малки до възрастни – играха за Божия слава. В концерта на постановчика Нели Ковальова имаше много оригинални идеи – песни, танци, стихове, красиви костюми.

В началото вниманието на публиката бе грабнато от Данаил Маринов, който засвири с еврейския рог шофар. Някои от изпълнителите влязоха, облечени като ангели, и носеха момиче – голям ангел със златни крила.

Бяха внесени знамената на различни нации и на ЕПЦ Варна. Милена Иванова, облечена в специален еврейски костюм, цитира знаменитите стихове от Исая 53. Завладяващи бяха всички участници: водещите Миглена и Момчил, Деница и Илия (6-годишни), които изпълниха оригинален танц. Балерините Ева Карамфилова и Мария-Магдалена Илиева (възпитанички на Балетното училище) и гимнастичката Йоана Петрова завладяха публиката с танца по „Аве Мария”. Впечатляващи бяха Нели, която в балета игра майката на братя Цветкови, и четирима младежи, които изпълниха фолклорен танц по музика на известния български композитор Георги Андреев. Той е предоставил специално на църквата във Варна своя музика за артгрупата. Нели Ковальова, която ръководи групата вече 11 години, ще използва негова музика и за следващия й спектакъл – „Сватбата в Кана и невястата Христова”. Запомнящи се бяха изпълненията на Данаил Маринов и Тошко Тонев в танца със знамената.

„Господ сътворява шофарен звук на победа! О, Господи, нека нашата хвала се надигне като оръжие в Твоята ръка!” – това бе част от посланието на спектакъла. Особено силен бе танцът със знамената на нациите и златния ангел, в който бе отправен призивът „Служете Господу!”. Отговорът на участниците бе: “Служим на Господа!” Чудесна бе и групата на балерините, в която имаше и семейно участие (Глория и Светла – майка и дъщеря). Прочувствени бяха песните „За Христа да светиш” и „Молитва”, изпълнени от Димка Димова и Пламена Георгиева. На фона на еврейска музика имаше танц, на който Сионовата дъщеря прегръщаше израелското знаме. Танцът беше актуален както за спектакъла, така и по случай 60-годишнината от създаването на Държавата Израел. Изпълнителката на Сионовата дъщеря бе ушила костюмите на участниците – повечето бели със златни кантове. Спектакълът завърши с оригинална мултимедия на Емил Марков за смисъла на Христовата жертва.

„Вие сте благословение за църквата ни! Благодаря на участниците и на Нели, която вложи енергия и талант!” – поздрави изпълнителите п-р Николай Кокончев. За „Евангелски вестник” той добави: „Хубаво е в църквите да има подобно артслужение. Досега групата е представяла спектаклите си на различни места. Кметът на Варна, г-н Кирил Йорданов, им позволи да тренират в Младежкия дом на символична цена. Те репетират и се молят заедно, изграждат се взаимно като вярващи, живеят като едно семейство. Сега имат покана да посетят Македония и Русия.”

Режисьорката Нели Ковальова обобщи за нашите читатели: „Ние, вярващите в Христос, сме призвани да побеждаваме! Хвалението е основното оръжие на победата ни. То не се състои само в пеене, молитва и четене на Библията, а включва и танца като поклонение пред Бог. В Ранната църква вярващите се събирали и хвалели Бога с танци. В Псалм 150 се казва да хвалим Господа в светилището. Искам да благодаря за реализирането на спектакъла на хореографката Радостина Паунова, която е талантлив балетен педагог и режисьор. Артистичното й име е Радост. Чрез думи от Библията й пожелавам: „В радостта да бъде твоята сила!” Благодаря на целия колектив за всеотдайността! Сработихме се чудесно, включително и с тонрежисьора Георги Титков, който е пианист и дипломиран тонрежисьор от Софийската консерватория. Благодаря и на моя пастор Николай Кокончев, който винаги ме е подкрепял в това служение! Днес, когато вече виждаме плодове, вярваме, че е жизнено важно църквата да активира талантите си, да ги посвети на Бога и така да излезе в света!”

Ако излизаме в света с подобни послания за Христовата любов на ангелски криле и с победни знамена, ще носим добрата новина за Исус Христос и победата в живота хората.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg