Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Първите протестантски мисии в България

Main Pic
Публикувана: 15.08.2006
Автор: Весела Илиева, Момчил Петров и Доний К. Донев
Прочетена: 1932
Коментари: 0

За начална дата на протестантска активност по българските земи се приема началото на 19. век, когато първите протестантски мисионери започват да работят по превеждането на Библията на съвременен български език. В половинвековната история на този процес влиза и установяването на протестантски образователни заведения и, разбира се, на постоянни мисии в България. Първите мисионерски станции, установени в средата на 19. век в България, стават причина и за организирането на първите евангелски общества, а впоследствие и за построяването на първите църковни сгради.

Първоначално британски и американски мисионери използват за база съществуващите мисии в Цариград и Смирна. Още по време на ранното мисионерско присъствие на Балканите България е разпределена на две части – северна и южна. В южната половина и Македония започват работа конгрешански мисионери (от Конгрегационната презвитерианска църква), а в Северна България и Добруджа – представители на Методистката църква. Установени са мисионерски станции.

Шумен (1857)

1857 г. в Шумен е основана методистка мисионерска станция от Албърт Лонг и Уесли Притимън. Те правят проучвателна обиколка заедно с Едуин М. Блис из Североизточна България и избират Шумен за център на бъдещата си дейност. Две години по-късно в града пристигат още двама мисионери – Фредерик Флокън и Е. Уелнис. Скоро Лонг заминава за Търново, Флокън и Уелнис – за Тулча, а Притимън остава да ръководи работата на методистката мисия в Шумен.

Oдрин (1858)

На 28 март 1858 г. Чарлз Морз се установява в Oдрин (Адрианопол) заедно със съпругата си. Решението му е следствие от обиколка на България, която прави със секретаря на конгрешанската мисионерска станция в Цариград, англичанина Хенри Джонс, през 1857 г. Двамата пътуват от Берковица заедно с Гавраил Илиев, за когото се смята, че е първият българин, приел протестантизма от тях.

Според Кларк официално Одринската мисия е основана на 16 юли 1858 г. В Одрин Морз работи с българския учител Константин Василев. Заедно издават „Начална книга за деца” и „Българска граматика” на английски език. След двегодишна работа в Одрин Морз се премества в София.

Пловдив (1859)

Като по-голям град Пловдив е избран за център на конгрешанската мисионерска дейност в Южна България. През пролетта на 1859 г. в града се установяват Уилям Мериам и Джеймс Кларк. На следващата година там е открито и първото протестантско училище на територията на България. Мисията в Пловдив служи и за разпространителски център на протестантските печатни издания. Достигнати са и околните градове – Пазарджик, Панагюрище, Копривщица, Карлово, Калофер и Чирпан. В Пазарджик протестантството приемат Петър Мусевич и Стоян Ангелов, а в Панагюрище – Никола Бояджиев и Тома Юруков.

През 1862 г. Мериам е нападнат и убит от разбойници край Харманли. На негово място е изпратен мисионерът Х. Хакел, който продължава да работи с Джеймс Кларк. Мисията в Пловдив има изключителен успех след идването на Джордж Марш през 1879 г., а в училището към нея обучават и въвеждат в служение Иван Тонджаров, Иван Матинчев, Н. Бояджиев. А. Цанов, Пано и Вълко Шопови, Аргир Казджиев, Васил Караиванов и Трайко Константинов.

Стара Загора (1859)

През есента на 1859 г. в Стара Загора започва работа Теодор Баингтън. Основано е и девическо училище през 1863 г. Старозагорската мисия работи от Бургас до Чирпан. Скоро са спечелени обращенци в Казанлък, Нова Загора и Меричлери. В Меричлери е основана и втората протестантска църква в България, а църквата в Казанлък преминава към баптистите през 1875 г. В Стара Загора работят още мисионерите Морз, Бонд, Хакел, Марш, Берд и Хаус.

София (1867)

През 1862 г. Морз се премества от Одрин в София. Скоро към работата му се присъединява Георги Поптодоров. Морз урежда редовни домашни събрания, на които проповядва от Библията. Когато през 1867 г. решава да се премести от София в Стара Загора, евангелското дело в града продължава Г. Поптодоров.

Някои коментатори твърдят, че ранните мисионерски станции не дават очакваните резултати и вследствие на това мисионерите започват да работят в сферата на образованието с цел основаване на локални църковни общества. Такова мнение е тенденциозно и непълно. От самото начало стратегията на протестантските мисии в България е да изпратят именно високо образовани мисионери, които да повлияят позитивно на процесите на Българското възраждане. Образователното дело е методологията, в която тези мисионери са обучени и която те прилагат най-успешно. Работата на мисионерите в областите на публицистиката, борбата за църковна независимост и за политическа свобода са също просветителски. Така че образованието в никакъв случай не може да бъде считано като второстепенен план за действие. Това личи и от хронологията на събитията, в която създадените мисионерски станции утвърждават работата на протестантските училища, вследствие на което са основани и първите евангелски общности, водени както от чуждестранни мисионери, така и от образовани български протестантски вярващи.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg