Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За КАТ и логиката

Main Pic
Публикувана: 20.08.2006
Автор: Данаил Налбантски
Прочетена: 1033
Коментари: 0

Наскоро един полицейски началник награди двама свои служители – пътни полицаи – заради това, че отказали подкуп. Спрели шофьор, нарушил правилата, и той им предложил пари, за да не му пишат акт. Тоя шофьор бил нарочно пратен, за да провери дали момчетата ще се изкушат да се сдобият с някой лев по лесен начин.

 

Нещо не ми е ясно. Защо трябва да се награждават служители заради това, че си вършат работата? Или е нормално катаджиите да вземат подкупи, а тия двамата са някакво щастливо изключение?

 

Какво става в тази страна? Приема ли се за нормално навсякъде да ти искат пари заради това, че си вършат работата, а за ненормално да не ти искат?

 

Често имам проблеми с катаджиите. Не че карам бързо. Просто системата им е такава, че няма начин да не я нарушиш. Веднъж ме спряха през зимна вечер в едно глухо село, което нямаше никакви признаци на живот. То беше дълго цели три километра, които трябва да изминеш с 60 км/ч просто заради това, че така пише в закона. Карах със 72 км/ч. Ужасно престъпление. Хората спрели на края на селото, пуснали радара и правят пари. Честни пари за държавата, не за себе си. Като човек, който е свикнал да търси духа на закона, а не буквата, поведох с тях разговор за смисъла. За логиката, която е поставена в основата на нещата и според която един закон е създаден с цел да внася ред и безопасност, а не някой да клечи в храстите и да дебне кой ще кара с малко над позволеното, защото е преценил, че не създава никаква опасност за никого. Двамата ме гледаха удивено. Тая тематика очевидно им беше много чужда. За тях беше важно какво пише в закона, а не какво диктува здравият разум.

 

Спомням си винаги моите срещи с катаджиите, когато в полунощ около нас разни хлапета подкарат бясно колите си с пронизителен вой по завоите, когато някой профучи покрай чакащите на светофара и най-демонстративно мине на червено, когато в януарския студ изгубих цял ден и доста пари, за да ми сменят номера, даден ми от същите тези, които сега бяха решили да ми дадат друг, сякаш не се намирах в същата държава. Имам безбройни основания да смятам КАТ за напълно нелогична институция, създадена да тормози хората със здрав разум и да не прави нищо срещу хората без никакъв разум.

Когато една институция е нелогична, тя или престава да съществува, или хората, които работят в нея, постоянно се питат какво всъщност правят и като не могат да си дадат разумен отговор, започват да работят за себе си.

 

Всяка институция трябва да се крепи върху някакви ценности на морала и логиката. Това дава на нейните служители вътрешна сила и убеждение. Никой не може да бъде почтен само заради заплатата, особено ако тя не е кой знае колко висока.

 

Нашите приятели с радарчетата ще продължават да се крият из храсталаците като кокошкари и да събират трупове по пътищата и май никога няма да разберат, че предназначението им е да създават ред, а не да пълнят де хазната, де джобовете си с глоби и актове на шофьори, които не създават опасност за никого.     
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg