Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Основана е Българска капеланска асоциация

Main Pic
Публикувана: 23.08.2006
Автор: Весела Илиева
Прочетена: 1006
Коментари: 0

Шестнадесет военослужещи в Българска армия и духовни служители от различни български църкви основаха Българска капеланска асоциация на 19 август в Ямбол. В учредителната резолюция на първата национална среща са поставени приоритетите и акцентите в работата на бъдещите капелани. Основно място заемат създаването на законово основание за редовно платено капеланско служение в Българската армия, в МВР, в местата за лишаване от свобода, в българските пристанища и летища, в сферата на здравеопазване. Toва е по аналог на западните страни членки на НАТО.

 

Асоциацията на българските капелани има за цел постигането на толерантно и равноправно представяне на всички вероизповедания в капеланското служение, използването на практичен, контекстуализиран според нуждите на българските военослужещи модел за капеланство в структурите на армията ни и въвеждане на капеланско образование във всички висши богословски образователни заведения в България. На срещата българските учредители  проведоха разговори с цел образователна и консултантска дейност на правителствено и църковно ниво по подобие на наличните в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Франция.

 

В заключение основателите наблегнаха на важността на членството на България в НАТО и на предстоящото приемане в Европейския Съюз; на промените в Българската армия (преминаването от задължителна към стандартна платена военна служба). Българските капелани смятат, че дейността им е необходима в кризисни ситуации. Има се предвид участието на български военен контингент в мисиите на НАТО и ООН.

 

Договорното настаняване на военновъздушните бази на НАТО на българска територия  е добър момент за интегиране на планираното възстановяване на капеланското служение в българската армия като част от НАТО и ползване опита на капеланите, които ще работят на територията на България в редиците на войските на партньорите ни. По този начин възстановяването, популяризирането и равноправното религиозно представяне на капеланското служение във  всички професионални профили на армията ще премине по-кратък процес и ще се развие в съответствие с наличния вече опит в армиите на съюзниците ни от Алианса.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg