Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Животът ни има смисъл, защото познаваме Исус

Main Pic
Публикувана: 30.08.2006
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 1196
Коментари: 0

П-р Ефтимов, тази година тържествено бе чествана 100-годишнината от съвременното петдесятно движение в Лос Анжелис, САЩ, чийто плод са ревностни християни по целия свят, около 600 милиона петдесятни вярващи. Ти ръководиш най-старата петдесятна църква у нас – бургаската, родена от благовестването на мисионерите Воронаев и Заплишни. Би ли разказал накратко по-интересното от нейната история?

През юли 1920 г. две украински семейства – п-р Дионисий Заплишни и п-р Иван Воронаев – отплават от Ню Йорк с мисионерска мисия за Манджурия. Те спират в Цариград, за да получат визи за Съветска Русия. След получилите се усложнения по издаване на съответните документи за крайната точка на пътуването им семейството на Дионисий и Олга Заплишни идват в Бургас. Съществена подробност е, че съпругата му Олга е българка, родена в Бургас. Тя е внучка на известния родолюбец и мъченик за християнската вяра поп Георги от Бургаската епархия. Това е поставило основата за създаването на първото петдесятно общество в България.

С такава история естествено е вашата църква да е насочена към евангелизирането. Ти самият си завършил едно от най-известните мисионерски училища в Европа – Бад Гандерсхайм в Германия, съпругата ти е германка. Разбрах, че с мисионерски екип от тази страна имате пътувания в Бургаския район това лято...

Да, мисионерството е съставна част от служението на всеки новороден човек. Не считам, че сме много активни, но се опитваме да правим това, което е по силите ни. Това лято бе сформиран мисионерски екип от 50 младежи от 10 държави – Германия, Швейцария, Русия, Казахстан, Румъния, САЩ, Турция, Колумбия, Еквадор и България. Десет младежи от групата изпратихме на мисионерско пътуване в Истанбул за десет дни. Втората група от 17 младежи изпратихме в Констанца, Румъния. Останалите младежи благовестват в районите на Бургас, Мездра и Костенец. Всички те провеждат всеки ден улични евангелизации със сценки и пантомими, посещения на старчески домове, както и посещения на болни. В бъдеще плануваме такива интернационални екипи да се сформират минимум по два пъти на година. Това ще допринесе изключително много за развиване на благовестието в България и на Балканите.

 

Неотдавна вашата църква стана издател на бестселъра на световния евангелизатор Райнхард Бонке “Евангелизиране чрез огън” (досега близо 2,35 млн. екземпляра са отпечатани на 48 езика). Както е известно, Бонке и мисията “Христос за всички нации” са спечелили десетки милиони вярващи от целия свят за Божието царство, особено от Африка. Дори неотдавна известен германски учен, който не е от петдесятните среди, сподели, че това дело трябва да бъде подкрепено. В интервю, което взех преди време от Бонке за “Евангелски вестник”, той сподели неотложността в сърцето му за световната жетва. Препоръката ти за тази книга?

Бих желал всеки християнин да е носител на посланието, описано в книгата. Препоръчвам я най-горещо на всеки новороден вярващ. Не влагам комерсиална нотка в думите си, защото книгите на Бонке, както и от мисията “Христос за всички нации”, не са били никога собственост на човек. Всичко това е било и си остава плод на Божията любов и милост към човека.

В една твоя неотдавнашна статия – “Истината за непростимия грях” (за християни, които по един или друг начин похулват Святия Дух), ти призова: “Нека бъдем плод за небесните житници, а не носители на грях, върху които един ден ще се излее справедливият Божествен гняв.” Какво би допълнил като пожелание за нашите читатели?

Имам един призив, който често отправям към себе си, а също и към всички, които слушат проповедите ми. Нека спрем да даваме малко на Господа, нека спрем да даваме и много на Господа, защото и в двата случая се самозалъгваме, че правим нещо стойностно. Нека да дадем всичко от себе си на Бог. Това е гаранцията да бъдем един ден плод за небесните житници!

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg