Четвъртък, 16.07.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Исус му каза: Прогледай; твоята вяра те изцели." Лука 18:42

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бунтът на творението

Main Pic
Публикувана: 22.09.2006
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 578
Коментари: 0

Прощавайте, че ще го кажа, но не мога да се стърпя! Ние, хората, сме станали доста надменни, горделиви и сме се самозабравили.

Не стига, че помежду си се държим ужасно. Убиваме се… Лъжем се на поразия… Подиграваме се на различните… Клюкарстваме и одумваме… Лицемерничим и си говорим зад гърба…

Не стига, че унищожаваме със самодоволно постоянство всичко около нас. Хвърляме боклуците си, където ни падне… Замърсяваме езера, реки, морета… Изсичаме гори… Строим навсякъде…

Не стига това, ами и открай време сме обърнали гръб на Създателя си!

Вярваме в създаване на света случайно, чрез случаен взрив… Вярваме, че сме проходили и изправили се маймуни… Петним Неговото име, като Го използваме да се кълнем и обиждаме… Говорим, че сме християни, а по-често посещаваме зъболекаря си, отколкото Неговото присъствие… Молим се за помощ, но и чукаме на дърво – ей така, за по-сигурно… Покайваме се, плачейки с цялото си сърце, и скоро след това отново се удоволстваме да Го нараняваме, вършейки старите грехове… Днес Го хвалим, утре се кланяме на “златните си телета”… Днес Му пеем “Искам само Теб”, а утре Го изместваме от първата десетка на приоритетните си желания…

Простете ми, но ще го кажа пак! Ние, хората, сме станали надменни, горделиви и сме се самозабравили. Искате още доказателства? Няма проблем!

Чували ли сте за д-р Пол Браун? Едва ли! А чели ли сте статията му “Писмо до Бога”? Може би не? В нея д-р Браун е съставил и описал списък с “грешките на проектирането” на човешкото тяло, останали и до днес, въпреки еволюцията на човека, както пише той. Списъкът е отправен до Бог. Браун казва, че човешкият организъм е далече от съвършенството, и той посочва много от слабите места, нуждаещи се от поправка. Ето ги и тях.

Поради това, че сме еволюирали от маймуни и вървим на два крака, имаме проблем в гръбначния стълб и коленните стави. Затова авторът съветва Бог да промени наклона на таза и да заздрави връзките на ставите. Бог трябва да премахне сливиците и апендикса, да запълни дупките в носа, да оформи по-тънки краища на пръстите. А, и ако може, ръце с шест пръста!!!

Какво нахалство! Творението да съветва и критикува Твореца! Все едно масата да проговори на дърводелеца: “О, мисля си, че ще съм по-стабилна, ако съм с три крака. И използвай някакъв друг вид дърво. А и защо не ме боядисаш в зелено на червени точки? Така ще изразявам себе си по-добре.”

Ако не сте чували никога името на д-р Браун, едва ли ще ви говори нещо и името Майкъл Нюдоу.

Това е американският адвокат, загубил дело срещу вярата в Бог, афиширана по доларовите банкноти. Той твърди, че фразата “В Бога се уповаваме” нарушава правата му, “проповядва и вербува монотеизма” и е правителствен натиск в полза на религиите, изповядващи един Бог. Според Нюдоу, използвайки пари, човек е принуден да носи религиозна догма.

Същият адвокат губи и второ дело срещу Бог. То е било във връзка със споменаването на Божието име в клетвата за вярност, която учениците в САЩ полагат.

Какво нахалство! Майкъл Нюдоу иска да бъде изхвърлено Божието име от обществения живот. Творението се бунтува срещу Твореца. Това е все едно четката ви за зъби да се възпротиви: “Защо трябва толкова често да ме използваш? Не можеш ли да си миеш зъбите веднъж в седмицата? А и толкова много зъби имаш…”

Ако предните две имена не ви говорят нищо, то със сигурност сте чували следващото.

Адолф Хитлер е редактирал Библията за нуждите на Третия райх.

През 1940 г. фюрерът е отпечатал над 100 000 броя от собствения си вариант на Светото писание. Той е променил не само съдържанието на Библията, но и Десетте Божи заповеди. Под негова редакция те стават дванадесет, а “Не кради” и “Не убивай” отпадат, защото били остарели. Първата заповед звучи така: “Уважавай своя фюрер и Бог!” Освен това Хитлер и неговите теолози трябвало да докажат, че Исус е ариец, а не евреин, и е разпънат в резултат на борбата Му с юдеите.

Какво нахалство! Творението срещу Твореца! То пренаписва и променя Неговите думи! Да спираме ли дотук?

Какво да кажем за, меко казано, богохулната реклама на поредния „Биг Брадър”, в която си играят с темата за греха, все едно е нещо незначително. “Грехота е да не гледаш”, ни убеждават от Нова телевизия. Грях е да не гледаш порнографията, прелюбодействата, цинизмите и простотията в т.нар шоу.

Творението се бунтува срещу повеленията на Твореца! То иска да върши каквото му харесва, без да се замисля за негативните последици от действията си. Не е ли това нахалство!

Ами какво да кажем за нас самите, посетителите на богослужения?

Понякога, много често, ние сме наистина само посетители. Телом сме на служба в сградата, а духом сме далече от Бог. Нима не сме получили достатъчно от Бог? Когато тънехме в грях и духовна мизерия, Той ни измъкна от нея, а не е бил длъжен да го прави! Когато сме плакали пред Него, Той ни е слушал, а не е бил длъжен да го прави! Когато не сме имали сили да вървим, Той ни е вдигал на Своите ръце, а не е бил длъжен да го прави! Раздели се с небесната Си слава и слезе на Земята, приемайки тяло… Заради нас! Търпя подигравки, заплювания, подхвърляния, предателства, бичувания… Заради нас! Вися на кръст… Лежа в студен гроб… Възкръсна… Ще се върне за нас… Всичко това заради нас! Всичко това поради любовта Си към нас! Трябва да спрем да мислим, че светът се върти около нас, че Бог ни е длъжник!

Господин Браун, не знам за вас, но аз съм страшно и чудно направен и душата ми добре знае това (Псалм 139:14). Вие търсите “грешки в проектирането”, а аз искам да славя Господа заради чудесните Му дела!

Господин Нюдоу, ако ви е неприятно да носите пари, на които пише “В Бога се уповаваме”, просто не носете. Раздайте всичките си долари. Така ще направите добро, а и има толкова нуждаещи се, които ще са ви благодарни. Вие протестирате, а аз искам да бъда винаги благодарен на Бог за снабдяването на нуждите ми и за грижата Му към мен!

Ако отделяме поне кратко време на ден, за да си припомняме Божите милости към нас (Псалм 89:1), ще бъдем изпълнени с благодарност и благоговение.

Нека не забравяме, че всъщност не е длъжен да прави всичко, което е направил, прави и ще направи за нас! Прави го от любов!

 

“В това се яви Божията любов към нас, че Бог изпрати на света Своя единороден Син, за да живеем чрез Него. В това се състои любовта, не че ние сме възлюбили Бога, но че Той възлюби нас и прати Сина Си като умилостивение за греховете ни.” (І Йоан 4:9–10)

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg