Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Най-голямата нива на света

Main Pic
Публикувана: 24.10.2006
Автор: Павел Христов, Северна Индия
Прочетена: 1183
Коментари: 0

Тази нива не е обикновена. На нея не се сее пшеница или царевица, нито се отглеждат животни. Тя се намира на няколко хиляди километра в югоизточна посока от България и в нея живеят над 750 милиона души. Става дума за Северна Индия, която е с територия от около 2,5 млн. кв. км и със смайващо на брой население. Северна Индия е най-голямата духовна нива, която съществува сега на Земята. Тя изпреварва Китай само защото в Китай има над 100 млн. души новородени християни, които сформират най-голямата църква в света. И докато китайската църква е силна и отдадена да печели души, не може да се каже същото за църквата в Северна Индия.

От тези 750 млн. души 70% живеят по селата, където възможността да чуят Благата вест е почти нулева. В тази най-голяма нива на света се намират три мегаполиса – Бомбай, Калкута и Делхи. Самите те са с огромно население от крайно бедни и презрени човешки същества. Ако кажа, че църквата тук не прави нищо, няма да е вярно. Вярно обаче ще бъде, че не прави това, което е според силите и възможностите й. Истината е, че много малко са тези, които наистина се трудят ситуацията да се промени. Главните причини за това са две: първо, християните в Северна Индия не познават Божието Слово, и второ – те не са облечени в пълнотата на Божия Дух. Това оказва пагубно влияние на тези, до които трябва да се занесе Евангелието. Християнин, които е страхлив, не е способен да свидетелства на другите за надеждата, която има. Срещал съм немалко такива тук. Затова, когато през 1998 г. почнах работата си в тази част на света за Божия слава, учих тези хиндуисти, които се обръщаха към Господа, да бъдат смели за Него. И мога спокойно да кажа, че болшинството от християните в нашите 13 църкви, които сме основали досега в Северна Индия, смело разпространяват, че Исус прощава, изцерява и освобождава. Чрез нашето служение сме докоснали живота на хиляди индийски селяни. За съжаление голяма част от тях взеха от Господа своето чудо и се върнаха обратно при идолите си. Но ние продължаваме и работата ни се развива. Бог ни е дал вяра, за да достигнем с Неговото ценно слово Хималаите и Варанаси освен селата около град Лякнау.

Искам да бъда разбран правилно от тези, които четат тези редове. И в нашата страна има нужда от работници, от такива, които да се трудят Името Му да се величае по нашите градове и села. Ситуацията тук обаче е форсмажорна. Докато в страната ни има достатъчно християни и църкви, които, ако се вземат в ръце, могат да обърнат мнозина в правда, то тук, в най-голямата нива на света, просто няма кой да го стори. Няма ги краката и устите, които да носят Благата вест. Те физически не съществуват в огромни райони на тази нива. Можеш да вървиш дни наред и да обикаляш села, без да срещнеш нито един християнин и нито един разпространител на Евангелието. Тогава какво да правиш ти, който искаш Господ Исус да бъде възцарен в онази земя? Най-ценното, с което можеш да участваш, е молитвата. Моли се Бог да ни даде смели водачи от селяните, приели Исус. Моли се тези наши братя и сестри да се научат да четат, за да знаят Библията добре, за да я споделят с останалите. Второ, финансирай ни. Всеки два месеца имаме нужда от 1300 лв. за заплати на служителите ни тук – индийци, посветени на Господа, кръстени в Святия Дух.

Сега екипът ни е от 8 души, но с времето вярвам, че този брой ще расте и парите, които ще са необходими за тях, също ще трябва да се увеличат. Трето, ако наистина си чул Божия глас, че Той те иска да работиш в тази нива, то тогава направи го. Търсим хора за Варанаси и Амритсар – две трудни места, където има изобилие от трудности и неприятности, но където има и скъпоценни души за спасяване. Може и още да се пише, но в заключение ще кажа:

Във всеки случай можеш да участваш в прибирането на реколтата от най-голямата нива в света!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg