Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Накъде отива обществото ни днес?

Main Pic
Публикувана: 14.11.2006
Автор: Детелина Дамянова
Прочетена: 945
Коментари: 0

Над 20 ученички между 15 и 16 години са участвали в масов бой в центъра на столичния квартал „Горубляне”. Две от момичетата са с леки телесни повреди заради използваните в мелето бирени бутилки и метален синджир.

Те се скарали за момче и викнали на помощ приятелките си. В петък бе разпитано и последното от момичетата, случаят премина в прокуратурата. Боят е станал във вторник, когато се срещнали две враждуващи ученически банди. Два часа се подканяли и обиждали. Около 16 часа битката започнала с бирени бутилки, няма данни за употреба на боксове или други видове средства. Едно от момичетата е ползвало личен ланец, който е носило и го е увила около ръката си, уточни инспектор Валери Илиев от 7 РПУ – София, предаде БНТ. Десет от момичетата, взели участие в боя, са от 10а клас на 108-о училище в квартал “Дружба”.

 

 След подобни моменти човек да се чуди накъде отиваме. Няма значение дали си вярващ или не, когато видиш младите деца на България да се избиват заради някакви тийнейджърски спорове, е редно да се намесиш и да помогнеш да се разреши проблемът. Със сигурност на мястото на случилото се е имало много очевидци, но никой не се е притекъл на помощ, затова момичетата са взели таксита, за да избягат. Такива случаи говорят, че децата ни нямат доверие в полицията или другите държавни институции, тъй като не са сигурни в това, че те биха могли да ги защитят в ситуации като тази.

 И докато някои мислят как, какво, защо и кога, младежите ни се убиват, крадат и изнасилват от връстниците си. Нима това е нормална реакция за едно демократично общество като нашето? Нима някой би те взел за луд, ако се притечеш на помощ на нуждаеш се човек? За жалост в наши дни все повече се държи на визията, на шумните и големи компании и на познатите, отколкото на истинското приятелство и любов.

 Ние като християни обаче трябва да имаме по-различно отношение към тези проблеми. Както в притчата за добрия самарянин днес много хора ще те подминат, дори и тези, които са ти най-близки – това прави болката още по-голяма. Точно когато най-много се нуждаеш от приятелска грижа и ласка, да се направят, че не те познават, а хора, които си виждал броени пъти, се спускат да ти помогнат и да ти се притекат на помощ. Защо става така? Нима защото живеем в Последното време? Може би. В Библията се казва, че: “В последно време любовта между хората ще охладнее”. Въпреки това обаче не трябва да се уморяваме да вършим добро! Исус ни учи, когато те ударят по едната буза, да подадеш и другата. Това означава, че първичната и инстинктивна реакция на човека е да си върне за щетите на опонента си. Христос обаче казва да обичаме и приемаме хората такива, каквито са. Много е трудно понякога да отвърнеш с добро на някой, който ти мисли злото. Това не значи, че когато си заставен пред дилемата, дали да удариш, или да избягаш, както е в случая, трябва непременно да се оставяш и да те мачкат. Човек търпи, търпи, но не на всеки му издържат нервите и знае как да се владее. Първо, че ако наистина си вярващ човек и обичаш Бога, никога не би позволил нещата да стигнат до тези крайности – боя. Насилието не е в плана на Господ за нас. Ние обаче, за да въздадем справедливост и да защитаваме Егото си, сме способни на всичко, дори и да нараним физически някого. В подобни моменти един кратък разговор с правилен подход би свършил добра работа, ако се наложи той дори да е с трето лице, което не е свързано пряко с нещата.

 Когато важат духовни принципи, като “Обичай ближния си като себе си” или “Прави това, което искаш на теб да правят”, човек се замисля и делата му биха били различни. Според много хора това са отживелици и ценности с “изтекъл срок на годност”, че в 21. век всичко се развива динамично и времето е пари. Когато се наложи обаче някой да прекрати побоя между децата, малко от тях биха го направили, а точно съвестните биха помогнали на човек в беда. Това, че си християнин, не те прави по-специален или “имунизиран” за проблемите. Фарисеите, бирниците също се водеха вярващи, но не помогнаха на пребития човек на пътя, а един самарянин го направи. Защото Бог е любов и в Словото се казва, че “тези, които любят Бога, те изпълняват Неговите заповеди”, а именно: да обичаш ближния си както себе си.

Бог да ни помага и да ни дава мъдрост, как да постъпваме в критични ситуации, за да излизаме от тях по безконфликтен път. Амин!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg