Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бракът – защо изчезва?

Main Pic
Публикувана: 16.11.2006
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 983
Коментари: 0

Вместо молитва новата група практикувала секс. Вместо богослужение си устройвали оргии. Гуруто се казва Михаил Лежепьоков, руснак, и притежава строго охраняван палат в малко крайморско селце. Той дори е написал книгата “Изцеление”, в която обяснява, че Исус (т.е. М. Лежепьоков) избрал България за своя резиденция, защото само тук успявал да се свързва с духовете на Кирил и Методий. Всъщност гуруто и неговите последователи имат привилегията да са безгрешни, независимо какво правят. А тяхното единение с Бог се постига само чрез секс, без значение с какъв партньор и от кой пол. В оргиите спокойно могат да участват и малки деца.

 

Скандално! Вместо молитва – секс. Няма нужда от бракове. Няма нужда от отговорности. Няма нужда от посвещение един на друг. Няма и страх от последствия, защото според Лежепьоков греховете – минали, настоящи и бъдещи, са опростени веднъж завинаги чрез разпъването на Христос на кръста.

 

Да, ама този самозван Христос не е чел добре Библията, където се казва, че няма праведен ни един, който да върши добро (Римляни 3:10–12), и че доброто и лошото в нас са в постоянна борба (Римляни 7:18–19).

 

Тази новина може да се коментира в различни аспекти, но ме привлича възможността да кажа нещо за брака. Още повече, че Денят на християнското семейство е скоро – на 19 ноември.

 

Според проучвания бракът става все по-нежелан. Сега на мода са взаимоотношенията от типа съвместно съжителство. При тях влюбените не подписват нищо, не обещават нищо, не се посвещават един на друг. С една дума, оставят си вратичка, ако съвместното им съжителство стане твърде напечено, т.е. компромисите, скандалите, трудностите зачестят.

 

Все повече хора предпочитат съжителството вместо брака. Предпочитат го, защото така е по-лесно. А ние, хората, предпочитаме винаги да ни е много лесно.

 

Плашеща е тенденцията, според която през 2031 г. почти половината мъже в света ще са неженени. Броят на неомъжените жени пък ще нарасне на 49%. Числото на неженените, но живеещи заедно двойки, ще достигне до 3,8 милиона. През следващите 10–20 години едва половината от българите ще имат здраво семейство. Причината за това била, че старите ценности и идеята, че е грях да се живее без брак, отдавна са на доизживяване. Просто хората смятали за по-разумно да съжителстват на свободни начала, отколкото да рискуват да преминат през ужасите на развода.

 

Има една рецепта срещу развода. Преди да се ожени, човек доста да мисли и много да се моли!

 

Разни измислени звезди рекламират фалшиви модели на любовен живот и подлъгват много хора да последват примера им. Шокиращи са думите на Хю Хефнър (издател на сп. “Плейбой”), който казва, че бракът разваля истинската любов. Потресаваща беше поредната медийна изява на “звездата” Азис, който надълго и широко обясняваше как открил любовта на живота си – мъж на име Николай. Хората гледат и си мислят, че всичко това е модерно, редно и естествено. Но не е. Може би е модерно, но не е редно и естествено да се съжителства без брак. Брачната институция е създадена още преди прапрабабите ни да са били родени. Бракът носи благословение и сигурност. Взаимното съжителство е модерно и примамливо, но носи и страдания. Семейните партньорства без брак са доста по-нестабилни от брачните и от това страдат предимно жените като потенциални майки. Тази несигурност демотивира младите българки да раждат.

 

Страдат и дечицата. Според официалната статистика децата без семейства у нас са около 30 000, но специалистите са на мнение, че техният брой е 2–3 пъти по-голям.

 

Не са редни и естествени, независимо колко държави ще ги разрешат, браковете и половите контакти между хора от един и същи пол.

 

В Библията има стих, в който се говори за тройното въже (Еклисиаст 4:12), което издържа на всяко изпитание. Въжето представлява съпруга, съпругата и Бог. Това е брачният модел, в който Бог благоволи. Останалото е грях.

 

Има и друга лоша новина за тези, които предпочитат съжителството вместо брака. Учени доказаха, че официалният брак е здравословен. Според изследването семейните са физически по-активни и имат по-добро здраве. Те страдат по-рядко от главоболие и психически разстройства. Имат повече предимства във финансов, социален и психологически план. Бракът осигурява по-добро ниво на стабилност. Така че не се доверявайте на Азис, Хю Хефнър и подобни псевдозвезди. Доверете се на учените. А още по-добре доверете се на Бог. Той знае кое е най-добро за нас.

 

„И ако някой надвие на един, който е сам, двама ще устоят насреща му; и тройното въже не се къса скоро.” (Еклисиаст 4:12)

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg