Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

ОЧАКВАЙТЕ: Александър Михайлович Русов в предаването „Християнството”

Main Pic
Публикувана: 24.11.2006
Автор: ЕВ
Прочетена: 874
Коментари: 0

Александър Михайлович Русов стана известен като замесен в убийството на Андрей Луканов. Луканов пада прострелян до дома си на ул.”Латинка” на 2 октомври 1996 г. Разследването за смъртта му продължава вече 10 години. Поради липса на доказателства близките на загиналия и цялото българско общество все още не знаят кой е виновен.

Александър Русов е заловен в Бургас в началото на 2000 г. Прекарва 6 години от живота си в затвора. Първото заседание на съда по делото “Луканов” е насрочено за 14 ноември 2001 г. Делото е отложено за 14 февруари 2002 г. Следват поредица от насрочени и отложени заседания. На 28 ноември 2003 г. подсъдимите получава доживотна присъда без право на замяна при първоначално специален режим на изтърпяване на наказанието. Направените по-късно медицински експертизи доказват, че задържаните по делото са били малтретирани при задържането си и разпитите. Днес Русов съди Министерството на правосъдието по закона за отговорността на държавата за понесени морални и физически щети при престоя му в ареста.

Втора глава от Конституцията на България, чл. 29 (1) казва: “Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.”

На 8 юни т.г. Софийският апелативен съд отмени изцяло присъдите, дадени от Софийският градски съд на подсъдимите по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Сред тях е и Александър Русов. Той е на 38 години, женен е, с едно дете.

В затвора Русов се свързва с пастор Иводор Ковачев (който е капелан в Централния софийски затвор) и с п-р Румен Борджиев,. При редовните им срещи те изучават и дискутират Библията. Русов посвещава живота си на Исус Христос и започва да споделя вярата си с другите затворници. В момента след освобождаването си посещава Втора петдесятна църква в София.

Специална среща с Александър Русов ще се излъчи в предаването „Християнството” на 26 ноември т.г., неделя, от 14,30 ч.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg