Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да изграждаме местните църкви

Main Pic
Публикувана: 26.11.2006
Автор: ЕВ
Прочетена: 683
Коментари: 0

Бил Хайбълс (роден през 1952 г.) е главен пастор (от общо 50-членен екип от пастори) в  църквата Willow Creek Community в северозападните предградия на Чикаго, с над 12 000 членове и три клона в други чикагски квартали. Когато Хайбълс решава да започне църква в "Willow Creek" (това е името на наетия киносалон, в който са се провели първите събрания), вместо да започне, както дотогава е имал практика, да проповядва Божието слово само на църковните членове, изпраща екип от трима души в местната общност, за да попитат хората там, които сами описват себе си като непосещаващи църква, каква е причината за това. Проучването показва, че хората:

(1) не обичат да им искат пари;

(2) намират църквата отегчителна, предвидима и еднообразна;

(3) не смятат,че църквата е адекватна за техния начин на живот;

(4) винаги си тръгват от църковно събиране с чувство на вина (определят християнското послание като твърде негативно и наблягащо на греха). 

Решението, което Хайбълс предлага, е неделната и съботната служби да бъдат съобразени с нуждите на невярващите, а през делничните вечери (сряда и четвъртък) да се събират вярващите, за да могат новодошлите да се чувстват добре дошли, незастрашени и да се забавляват. Самият Хайбълс заявява, че е много важно хората, които не са ходили на църква, да бъдат въведени в „творческо, позитивно, ориентирано към основните библейски истини църковно преживяване в неделната сутрин ... място, специално проектирано за тях. „Инвестирахме много време и усилия, споделя Хайбълс, за да разберем както искат хората, които не ходят редовно на църква, и стигнахме  до извода, че търсят четири основни неща: анонимност; истина, представена на достъпно ниво; достатъчно време да вземат решения и професионализъм в програмата, творческа обстановка, забавление, съвременна музика, обсъждане на адекватни теми и др."

Международното служение на Бил Хайбълс, Willow Creek International, планира съвместно с евангелските деноминации в България, през 2007 година да проведе и у нас серия от лидерски конференции.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg