Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Децата и порнографията

Main Pic
Публикувана: 05.12.2006
Автор: Стоян Георгиев
Прочетена: 890
Коментари: 0

Много родители не осъзнават вредите, които причинява гледането на порнография от страна на децата им. Нещо повече – порнографията може да се превърне в почти непоклатим негативен фактор за влияние на детското умствено и емоционално здраве. Нека да представя на вниманието ви следното:

1. Съществува връзка между излагането на порнография и сексуалното девиантно поведение сред децата. Многобройни и независими проучвания са установили връзката между ранното излагане на порнография (под 14-годишна възраст) и девиантни сексуални практики и особено изнасилването (Marshall, W. L. The Use of Sexually Explicit Stimuli by Rapists, Child Molesters, and Nonoffenders. – The Journal of Sex Research 25, № 2 (May 1988), 267–288). Също така тези проучвания ни казват, че гледането на подобни материали може да предизвика децата да извършат сексуални злоупотреби с по-малки или беззащитни деца. Още през 80-те години на вече миналия век беше направено американско проучване на тийнейджъри, което ни показва, че 2/3 от момчетата и 40% от момичетата споделят, че биха опитали ЛИЧНО порнографските сцени, които са видели (Jennings, B. Report to Attorney General Commission on Pornography. US Dept. of Justice, 1986).

2. Когато децата са изложени на порнографията, това създава нездравословен възглед за човешката сексуалност. Както се изразява Ралф ди Клементе, учен от Емори Юнивърсити в САЩ: "Децата не могат просто ей така да наместят порното в своята ценностна система, понеже те все още не са я изградили. Порнографията може да се превърне в основен градивен блок от детското умствено и емоционално развитие. Веднъж щом порнографията се е превърнала във филтър, през който се интерпретира реалността, у детето настъпват сериозни поражения."

Въпреки че възможността за достъп до порнографски материали се е увеличила с катастрофални измерения през последните няколко години (броят на уебстраниците в мрежата е нараснал с 2000% за 5 години), родителите все още имат възможността да ограничат достъпа на материалите до децата си. Разбира се, децата се сблъскват непрекъснато с еротични изображения и техните родители не могат да си позволят да премълчат сцените, колкото и некомфортно да се чувстват. Не е необходимо разговорите с децата по темата за порнографията да бъдат неудобни и неестествени, даже е добре да започнат още докато детето е малко и е запознато със структурата на човешкото тяло. Тъй като основите на човешката сексуалност се полагат рано (някъде между 3- и 4-годишна възраст), добре е да се проведе ненатрапчив и лишен от излишни детайли разговор през този период от развитието.

Ако вашето дете е на по-голяма възраст, можете да бъдете сигурни, че то ВЕЧЕ е било изложено на някакъв вид порно от страна на масовата медия. Опитайте се да елиминирате погрешните възприятия на тийнейджъра по отношение на сексуалността чрез спокоен, ненатрапващ се и честен разговор. Въпреки това бъдете твърди при установяването на граници, ако имате информация, че вашето дете притежава порнографска литература или има достъп до порнографски сайтове.

За по-подробна информация по отношение на разговорите с тийнейджърите на трудни теми влезте в секцията "Тийнейджъри" на портала.

 Стоян Георгиев

 

Copyright 2005, roditel.bg, публикувана с разрешение. Възпроизвеждането на тази статия – изцяло или частично, е напълно забранено без изрично писмено разрешение от roditel.bg.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg