Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Неинтелигентно за интелигентния дизайн

Main Pic
Публикувана: 09.01.2007
Автор: Любен Коев
Прочетена: 702
Коментари: 0

През последните няколко десетилетия теорията за еволюцията господстваше в американската образователна система. Тя беше наложена като единственото приемливо обяснение за произхода на видовете, в това число и на човека. Тоест тя беше издигната в ранг на природен закон. Не беше наречена закон – продължи да се нарича теория, но се поднасяше като нещо доказано, неоспоримо и без алтернатива, какъвто е например законът за гравитацията.

Теорията за еволюцията твърди, че видовете произхождат един от друг. Едноклетъчните организми (появили се незнайно как) са еволюирали в многоклетъчни, рибите – в земноводни, влечугите – в птици, маймуните – в хора. Някои твари еволюирали, а други си останали същите. На последните, изглежда, са им липсвали талант и амбиция. Колко е жалко, че някои влечуги продължили да пълзят, докато техни роднини се реели в облаците, и някои маймуни продължили да скачат от клон на клон, докато техни роднини преобразявали Земята с труда и изобретенията си!

Теорията за еволюцията щеше да е убедителна, ако можеше да демонстрира стадиите на преминаването на поне един вид в друг, ако можеше да покаже поне една преходна форма. Защо еволюционистите са толкова убедени в нещо, което не може да се докаже? Защо принизяват човека, тоест себе си? Един от тях беше казал, че вярва в еволюцията, защото, ако я отхвърли, ще трябва да приеме, че има Бог.

Една значителна част от американското общество няма този духовен проблем и вярва в това, което Библията казва за произхода на видовете. В първата глава на Книгата Битие, като се описва как Творецът създаде живите твари, 7 пъти се използват думите „според видовете им”. Всеки вид е създаден с предназначение, никой вид не е произлязъл от друг. А човекът е уникален вид – единствено той е създаден по Божия образ. Това е, ако трябва да се предаде в две изречения, схващането за „интелигентния дизайн”. То не е основано само на Библията, но е и подкрепено с много научни факти. Препоръчвам ви да посетите www.y-origins.com.

Последните няколко години са белязани с настъпление на привържениците на интелигентния дизайн, които искат в училищата да има честно състезание между тяхното схващане и теорията за еволюцията. Което започна да се случва тук и там. Всичко зависи от това, какво ще решат конкретните училищни бордове. Бордовете се избират по демократичен начин, решенията им се вземат по демократичен начин, федералното правителство не се намесва – какво по-хубаво от това?

По-хубаво от това според еволюционистите е тяхната теория да властва деспотично, а теорията за интелигентния дизайн да се заклейми като ненаучна и ретроградна и като нарушение на принципа за отделеността на църквата от държавата. Още по-добре да се направи за посмешище. В „Minneapolis Star Tribune” имаше карикатура, чието послание беше: „Ако в училищата започне да се преподава интелигентен дизайн, следващата стъпка ще бъде интелигентна география, според която Земята е плоска.” Смешно, но невярно. Библията съдържа научни (в това число и географски) факти, записани стотици и дори хиляди години преди да бъдат открити по научен път. Само един пример: в Книгата Йов, написана преди 3600 години, в 26:7 се казва, че Земята е окачена на нищо! Карикатуристът явно е рисувал неподготвен. Дано не се яви неподготвен и на срещата със Създателя си.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg