Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

Main Pic
Публикувана: 25.01.2007
Автор: ЕВ
Прочетена: 895
Коментари: 0

 

Отворено писмо

Като съвременни българи и наследници на добрата традиция и на етническа толерантност, Българските протестански вярващи от Християнски център София изразяваме своето съпричастие  и се идентифицираме със скръбта на еврейския народ за тежките загуби и жертви по времето на Холокоста. 

Знаем, че нашите евреи избегнаха смъртта в газовите камери и концентрационните лагери, но осъзнаваме, че те със сигурност не са били пощадени от отхвърлянето, страха, омразата, унижението и страданията, преживени по онова време.

Ние скърбим за жестоко избитите евреи от Македония и Тракия - една дълбока рана останала в нашата национална история.

 

В това време на размисъл сме обезспокоени от някои отделни изяви на антисемитизъм и в нашата страна  - клевети на политици, дори български евродепутати, от разпространяваната антисемитска литература, както и от изолирани случаи на физическо и вербално насилие.

 

Обезспокоени сме от приликите на нашето време с миналото. Антисемитизмът отново се надига в Европа, а някои световни лидери дори призовават за унищожаването на Държавата Израел. Старите негативни настроения се повтарят и в днешна Европа и дори историческите факти на Холокоста биват отричани, поставяни под въпрос и подлагани на съмнение.

 

Християнски център София се застъпва за нацията Израел и изразява солидарност към вярващите християни от  Израел и от целия свят в това трудно време.

 

Като християни и последователи на Исус Христос, който беше евреин, заставаме до Неговите братя и сестри – израелския народ.

Благодарни сме на еврейския народ, който ни е дал цялото духовно наследство, което имаме като християни - Писаното Слово, пророците, Месията. Считаме, че е невъзможно да си истински християнин и да си антисемит и се дистанцираме от всяка форма на антисемитизъм и ксенофобия в нашето съвремие.

 

Нека в този възспоменателен ден да помислим не само за миналото, но и за бъдещето. Историята показва, че дори и християните не са защитени от смъртоносния вирус на антисемитизма. Да се спомним каква беше ролята на Църквата в Европа през 30-те години на миналия век? И каква е тя днес. За да НЕ повтаряме грешките от миналото.

 

И нека Холокоста никога повече да не се повтори!

 

 

Пастор Иван Хазърбасанов

Християнски Център София

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg