Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да застанем за правото на църква „Нов живот”

Main Pic
Публикувана: 08.03.2007
Автор: Михаела Джоргова
Прочетена: 1204
Коментари: 0

Правителството на Беларус се опитва да отнеме законно притежаваната от църква „Нов живот” земя и сграда без правно основание. Кампанията има за цел да информира възможно най-много хора за ситуацията на църква „Нов живот” и да помогне на отделни хора, както и на групи да предприемат действия.

Предистория

Църква „Нов живот” е част от Съюза на пълното Евангелие в Беларус и се състои от 1000 членове. От 1999 г. правителството започва да ги гони от всяка зала. В продължение на 4 години благодарение на жертвоготовното даване на хората те успяват да закупят земеделска земя, върху която се намирали останките на стара кравеферма. Преди да купят земята, църквата получила разрешение от градската градоустройствена комисия да използва сградата за религиозни цели, след като бъде купена. Те ремонтирали мястото само за един месец и се нанесли.

Веднага щом се нанесла, църквата привлякла вниманието на кметската управа. Кметството започнало да налага глоби на лидерите на църква "Нов живот" за всевъзможни неща. Църквата участвала в 11 различни дела с правителствената институция и загубила всяко от тях. Основният аргумент на Градският изпълнителен съвет на Минск е, че църквата е променила предназначението на сградата за религиозни цели – нещо, за което църква "Нов живот" е получила разрешение преди дори и да е била купена сградата.

Проблемът достига кулминацията си през октомври м.г., когато правителството най-накрая превело държавно обезщетение от 17 хил. долара (които са недостатъчни за закупуването на едностаен апартамент в Беларус, а пазарната цена на имота е 800 хил. долара) по банковата сметка на църквата и така започва процедура по конфискуване и национализация на имота. Когато това се случило, църква "Нов живот" решила да започне гладна стачка, като така проправи пътя си чрез пост в този конфликт.

На 21-вия ден от поста, 2 ноември, се случва нещо невероятно. Дипломатите на 10 държави – Великобритания, Германия, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, САЩ, Франция, Чехия и Швеция, пристигат в сградата на църква "Нов живот". Те идват да изразят подкрепата си за църквата и по този начин покачват залога за крайния изход до много високо ниво.

Неочакваната визита на посланиците донесла бързи дивиденти за постещите вярващи. На следващия ден Висшият икономически съд на Беларус отменил всички предходни решения на по-нисшите съдилища, занимаващи се със спора на църква "Нов живот" и Изпълнителния съвет на Минск.

"Бяхме наистина изненадани. Те въобще не се обадиха предварително. Изведнъж видяхме 12 дипломатически коли, паркирани пред сградата ни. Необичайна гледка за кравеферма или дори за църква в случая", казва полу на шега пастор Слава Гончаренко, старши пастор на църква „Нов живот”.

Той ги развел и накратко говорил с тях за ситуацията, в която се намират. Те всички изразили подкрепата си за църквата. Картите на международната общност от този момент били разкрити.

Делото срещу решението на Градския изпълнителен комитет на Минск за национализирането на собствеността на църква „Нов живот” продължава.

Въпреки изложените факти и доказателства в полза на църква „Нов живот” съдът отлага крайния изход по делото.

Освен да се молим, важно е да изразим своята гражданска позиция. На сайта на кампанията „Промяна в Беларус” www.belarus.gohbn.com можете да разпечатите писмото с текста, който трябва да съдържа, и да го изпратите до посланика на Беларус у нас. Можете също да изпратите по електронна поща писмо до администрацията на президента на Беларус.

Повече информация можете да намерите на адрес: www.belarus.gohbn.com и www.newlife.by

Ако желаете да се включите индивидуално или като група в кампанията „Промяна в Беларус”, можете да се обадите на пастор Радослав Илиев, който е главен координатор, на телефони 02/983 29 30 и 0899 910 591 или пишете на имейл адрес contact@1million2010.org

Случаят на църква „Нов живот,” както и нарушаването на човешките права и свободата на словото са отразени в Международния доклад на департамента на САЩ за религиозна свобода през 2006 г. Репортажи са излъчени по Полската национална телевизия и телевизия CBN.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg