Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да продадеш душата си

Main Pic
Публикувана: 20.03.2007
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 750
Коментари: 0

Колко струва човешката душа? Колко пари бихте броили, за да купите нечия душа?

Тези въпроси може би звучат като неподходяща шега, но на това питане в действителност ще има отговор към края на ноември 2007 година.

Не ми вярвате?  А чували ли сте за човека, пуснал обява в интернет, че продава душата си? Това не е някакъв рекламен трик. Той не само съществува, за него можете да прочете не само в собствената му страница, но скоро ще можете да видите и историята му на филм. С това начинание ще се заеме компанията "Entertainment's Maguire", която е собственост на актьора, изиграл Спайдърмен - Тоби Магуайър.

Договорът е подписан. В ход е търсенето на сценаристи, които да опишат живота на 28-годишният Джералд Фралър, който е готов за добра сума да продаде душата си. 

Странната идея за печелене на пари хрумнала на Джералд в момент, когато той загубил работата си.  Досега предприемачът е получил  3759 оферти и 8 предложения за брак. Печелившият ще стане ясен до ноември тази година, като той ще получи големи права върху живота на Фралър. Те се изразяват в процент от бъдещите му годишни приходи (минимум 500 долара), право на избор на датата на сватбата му, правото за даване на имена на всичките му бъдещи деца и авторското право върху текста на надгробната му плоча.

Все още “законният” собственик на душата си Джералд Фралър си е наумил с част от спечелените от продажбата пари да основе фондация в помощ на хора, страдащи от депресия. 

Колко благородно и колко глупаво. Човек може да продаде собствената си кола. Може да се раздели за добра сума със собствения си апартамент или за жълти стотинки да се откаже от собствената си чест, но да се разделиш с душата си? Може ли да съществува подходяща оферта за собствената ни душа? Каква е цената на нашите чувства, воля, ум?

Сещам се за една личност, литературен герой, който също се “раздели” с душата си, продавайки я на дявола - Фауст.

Джералд Фралър е готов за пари да се раздели с правото на избор на датата на сватбата си, правото за даване на имена на децата си, част от приходите си… Но много други хора доброволно “търгуват” с душата си, вършейки неща, описани в Библията като “противни на Духа”. “Дела на плътта”, които ще попречат да наследят Божието царство (Галатяни 5: 17-21).

Да предадеш себе си означава да се превърнеш в нечий слуга. Чии слуги искаме да бъдем? На дявола, който обикаля, за да ни погълне и унищожи  (І Петрово 5:8) или на Бог, който не ни нарича вече слуги, а приятели (Йоан15:15)? От нас зависи!

“Не знаете ли, че комуто предаваме себе си като послушни слуги, слуги сте на оня, комуто се покорявате, било в греха, който докарва смърт, или на послушанието, което докарва правда?”

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg