Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

България – мишена на секта

Main Pic
Публикувана: 28.03.2007
Автор: Данаил Налбантски
Прочетена: 1374
Коментари: 0

Във в. „Телеграф” на 14.03.2007 г., с. 10, излезе информация със следното заглавие:

 

България – мишена на секта

 

Страната ни е мишена на поредната секта, която иска да вербува религията ни.

Евангелисти, които са американски проповедници, смятат да пробият у нас и да зарибят повече свои последователи. За целта американските мисионери се надяват да разширят дейността си в България и на Балканите и дори да започнат редовни радиопредавания, съобщи Дойче веле вчера. Според евангелистите Източна Европа е трудно място за проповядване. Бившият президент на американската евангелистка "Мисия за Голяма Европа" казва, че това е най-резистентното към тяхното учение население в света. Само 0,01% от жителите на Балканите са евангелизирани.

Проекти

Фактът, че в България и на Балканите Евангелието не може да пробие, амбицира мисионерите все повече и повече. Те подготвят два нови проекта, за да вербуват повече последователи специално в нашата страна. Евангелистите смятат да пуснат собствена радиостанция в България, чрез която да проповядват ученията си. Усилията им са насочени към най-младите, тъй като според тях те са най-лесна мишена, а съзнанието им било отворено за техния „Христос”. Пак у нас се планира създаване на студио за производството на телевизионни и радиопрограми на евангелистите.

Сблъсък на религии

Чужда религия много трудно пробива нашето православие, смята варненският митрополит Кирил. Причината е, че страната ни има дългогодишни традиции по отношения на религията. Силата на вярата дори карала българите да раждат повече деца, тъй като раждаемостта у нас напоследък се е увеличила, а преди мъртвите са били повече от децата, смята митрополит Кирил. Той допълни, че 85% от българите са православни християни, 10% са мюсюлманите, а останалите са поклонници на други религии. Американските евангелисти имат твърдо убеждение, че разпространяват евангелските истини по указание на самия Христос. На английски „евангелист” се употребява и за обозначаване на човек, който прегръща някоя кауза и яростно се бори да спечели и другите за нея. „Евангелистите са секта, тъй като нямат свое духовенство”, категоричен бе митрополит Кирил.

 

 

Мнение

 

Данаил Налбантски

 

Този род статии и информации стряскат с полъха на старо, познато, кошмарно. Сякаш не сме 2007 г., а 1980, или някоя друга година, а може би и 1984-та – любимата година на Джордж Оруел, и че министерството на истината публикува свои материали в пресата. Достатъчно е да събереш на едно място думичките „секта”, „зарибяване”, „американски мисионери”, „евангелисти” „младите – лесна мишена” и т.н., и готово. Статията е одобрена и ще си намери място по страниците на вестника, публиката отново ще се стресне и ще изръмжи нещо по адрес на коварните сектанти, ще упрекне властите, че нищо не правят, за да ги забранят и да ги изритат от свещената ни земя. Потресаващо еднакви са тези писания, пропити с грижа за народа ни и особено за младежта и твърдоглаво отхвърлящи всичко чуждо. Народът е благочестив, вярващ, има си правата религия, има си истинските духовни водачи. Какво повече му трябва? Откъде се взеха тези секти, та развалиха всичко и ни съсипаха хубавата страна! България е мишена, вече са ни взели на мушка и ще стрелят по нас. Горките ние!

Ако го пишеха ченгетата – ясно. Те друго не могат. Но това е творение на журналисти, хората, които са призвани да защитават свободата на съвестта, да скочат, ако някой е наклепан заради вярата и убежденията си. Това е разочароващото. Но у нас нищо не е това, което изглежда. Защо да искаме точно от журналистите да се държат като журналисти?

Горчивата истина е, че нашият народ никак, ама никак не е духовно монолитен. Огромен брой хора не са нито православни, нито мюсюлмани, нито евангелисти, нито сектанти, а обикновени безбожници без морал и съвест, без ценности и задръжки. Това са хора, които нямат понятие от християнство, не знаят разликата между Библия и Евангелие, не са чували нищо повече за Христос, освен че бил женен за Мария Магдалина и че имал деца. Тези хора отчаяно се нуждаят от благовестие, от докосване до Божията любов, от покаяние и новорождение. Все едно кой ще им го каже. Нека да е православен, католик, евангелист – който ще да е.

Ние сме от един отбор. Целта на всяка християнска църква е да проповядва Евангелието и да води хората при Бога. Докато се боричкаме помежду си и се мерим кой е по-прав, хората загиват, моралът пропада, децата все по-рано се пропиват и посягат към още по-страшното – дрогата. Трябва или да си сляп, за да не виждаш това, или сам да се ослепяваш, или да си зает с някакви други амбиции, които нямат нищо общо с вярата и истината. Вместо да се утешаваме с гальовни приказки за благочестието на народа ни, да си отворим очите за ужасната реалност и да направим нещо, та да спре този бърз марш надолу. Поне ние да не се водим единствено от парите и кариерата, защото, ако и солта обезсолее, то за какво друго ще стане, освен да се тъпче от хората?

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg