Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

ТОЙ НАИСТИНА ВЪЗКРЪСНА!

Main Pic
Публикувана: 06.04.2007
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 1601
Коментари: 0

Какъв парадокс! Колко често денят на лъжата – 1-ви април (някои за по-меко го наричат денят на шегата) е в един месец с деня, в който отбелязваме възкресението на Исус. Този, Който каза, че е Истината (Йоан 14:6).

Не знам кой е поводът за празнуване на ден, в който хората се надлъгват и се поздравяват за това, но знам кой е поводът за деня, наречен Великден.

Лъжата срещу истината. Злото срещу доброто. Омразата срещу любовта. Смъртта срещу Възкресението. Денят на лъжата срещу Великден. Това противопоставяне не е от вчера, а и ние, хората, сме участници в него. Ако лъжем, вършим зли неща и мразим, ние влизаме в редиците на онзи, който е баща на лъжата, открай време човекоубиец, търсещ как да ни погълне.

Ако обаче следваме истината, обичаме доброто, показваме любов, вярваме във Възкресението, и Великден не е просто ден, в който се черкуваме, то ние сме откъм добрата страна. Интересно е, че въпреки многобройните лъжи, които перманентно се измислят и пишат относно Исус Христос, Неговото име е в сърцата на много хора. Без значение дали е католик, православен или протестант, християнинът, който не ходи на църква само в празник, се стреми да познава Исус и да бъде свидетел за Него.

Според статистиката броят на приемащите възкръсналия Христос за свой Бог расте. Не намаляват обаче опитите на учени-лаици да внесат нови открития за личността и живота Му. Те все още търсят гроб, в който да открият остатъци от кръв и ДНК на възкръсналия Бог. Все по-често измислят “истини” от типа на “шифъра на Леонардо”, който “разкрива” коя е съпругата на Исус и колко деца има.

Според един “учен” Юда Искариотски не е предател на Исус Христос, а приятел, който изпълнява Неговата воля. Откриват се изчезнали евангелия, намират се нови археологически находки, измислят се нови “истини”, заменя се Рождество Христово с Коледа…

Няма нищо лошо да търсим истината. Библията ни подканя, че който търси, ще намери. Въпросът е какво и къде търсим. Пълен или празен гроб? Мъртъв или възкръснал Христос? Човек или Бог? Лъжата или истината? Бог е Истината и Той иска да бъде открит от хората.

В последните си дни на тази земя Исус плака за жителите на Ерусалим, като каза, че те не познаха деня, в който бяха посетени. А ние разбираме ли кога сме посетени от Бога? Тогава, когато Го допуснем на богослуженията, в молитвите и в живота си…

Отново е Великден. Отново възпоменаваме смъртта на Господа… Отново се радваме, че Той възкръсна.

Много хора са се стремели да бъдат велики – Карл Велики, Екатерина Велика, Симеон Велики, Петър Велики… Те и много други са прибавили тази дума към имената си, но животът и делата им не са свидетелствали за величие.

Само Един е Великият. За Него в Словото се казва: “Господи, Боже мой, Ти Си твърде велик, с блясък и величие Си облечен.” (Псалм 104:1)

Бог ни показва, че не само на думи е велик. Той иска да Го намерим. Великден е подходящо време това да се случи. Трябва да отворим сърцата си и да Му се доверим, защото Той наистина възкръсна.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg