Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

След 2 месеца мълчание

Main Pic
Публикувана: 18.06.2007
Автор: ЕВ
Прочетена: 1048
Коментари: 0

Какво се случи

На 18.04.2007г. в област Малатия, Турция, трима християни бяха убити заради вярата си: Тилман Геске, Угур Юксел и Неджати Айдън. Убийството беше извършено от група фанатични мюсюлмански младежи.

Българските протестанти реагираха

На 17 юни Българска християнска коалиция организира протестен митинг пред Резиденцията на турския посланик в София.  Протестиращите изискваха религиозна търпимост и толерантност;  свобода на словото и на вероизповеданията. Исканията им бяха адресирани в писмо до консула на Република Турция.

В знак на съпричастност към смъртта на тримата убити християни, присъстващите отделиха минута за  мълчание, след което последваха протестни викове:” СВОБОДА”.

Участие в протестния митинг взеха представители от различни християнски деноминации. Татеос Нигохосян, национален директор на Inspirational Films, публично заяви своята позиция и отношение към зачестилите  убийства срещу християни заради вярата им:

Това, че съм християнин, не означава, че трябва да стоя пасивно и да чакам следващия, който ще забие нож в гърлото и ще посегне на дъщеря ми. Това означава, че като гражданин на България, аз имам право на глас.  Като човек, който плаща своите данъци, имам право да кажа „не” на зверствата навсякъде по света. Независимо какви са те - религиозни или др.  

 Красимир Момчев, председател на Българска християнска коалиция, сподели:

Не ни е страх, че този протестен митинг може да предизвика религиозна нетърпимост. Българите - християни и мюсюлманите винаги са живели в мир. Призовавам мюсюлманите в България да бъдат толерантни към случилото се! Разделението, което се създава, е с политически цели. То не е в интерес на държавата ни.

 

Днес много хора са убивани заради вярата им. Не за първи път християните са жертва на верския антагонизъм. Границата на пристъпване на религиозната свобода за сметка на свободата на словото е все повече условна и то във страна като Турция – кандидат членка за ЕС. Религиозната толерантност днес се проявява в религиозна нетърпимост. Мит, реалност или мечта си остават съвместяването на исляма и християнството?

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg