Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За телевизията и нейните послания

Main Pic
Публикувана: 24.06.2007
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 710
Коментари: 0

Медийната битка за надмощие и привличане на зрителския интерес продължава. Българският телеман може да е щастлив от нашествието на скъпи шоупродукции по западен маниер. Двете частни национални телевизии го засипват с предложения. Едната пусна “Стар академи”, другата потърси българския музикален идол. Едната стартира едно от най-гледаните и вулгарни предавания “Биг Брадър”, където участници и зрители бяха приканвани да нарушат “седемте смъртни гряха”. Другата телевизия контрира с различни варианти на “култовото” “Шоу на Слави” като “Аз пея”, “Аз танцувам”, “Аз играя”. От същата телевизия удариха десятката с излъчване на първия български сървайвър, включващ екзотичен остров, робинзоновски условия за живот, много физически и психически изпитания. Другата телевизия се забави само с половин година, за да изнамери предаване, подобно на “Сървайвър”. Последната информация е, че до дни ще стартира “най-луксозното реалити шоу, правено досега в България”“Островът на изкушенията”. То ще си прилича със “Сървайвър” по това, че ще се провежда на екзотично място, на което голяма част от българите могат да стъпят само насън. Право на участие за кастинга на новотелевизионния сървайвър ще имат двойки, които съжителстват постоянно, но нямат сключен брак (и без това според “звездите” и медиите бракът е отживелица) и неангажирани “свободни” мъже и жени.

Идеята на предаването е четири двойки, които съжителстват повече от месец, да бъдат отведени на тайнствен остров, да бъдат разделени един от друг и да бъдат затрупани от лукс и комфорт. Няма да им се налага да търсят храна и да оцеляват в корабокрушенски условия. Единствената им задача ще бъде да останат верни на любовниците си. Организаторите обаче ще се погрижат това да не е толкова лесно. Островът ще бъде обитаван и от по 13 (нали е фатално и коварно число) мъже и жени, които за по-кратко са наричани “изкусители”. Тяхната единствена задача е да изкушават влюбените половинки. Интересно е, че надпреварата няма парична награда. Печалбата е едномесечна луксозна почивка и възможност за флирт и мимолетни връзки.

Все по-често медиите нарушават широко рекламираните смъртни грехове. Явно не ги е страх от смъртта, след като с удоволствие съгрешават. Не знаят и стиха от Библията, че който изкуси някой, за него е по-добре да му окачат воденичен камък. Явно не ги интересува какво послание оставят на бъдните поколения…

Послания като: бракът е отживелица; врачките са Божии хора; да си девствен е смешно; да си пиян е геройство; да не зачиташ авторитети и правила е мъжкарско; да използваш нецензурни изрази и да налагаш волята си с юмруци е достойно за уважение… Всъщност това е примерът на телевизията и нейните “брадърски”, “сървайвърски”, “изкусителски звезди”.

А моралът? Къде остана той? Моралът не е необходим толкова, важни са парите и рейтинга. Това е посланието на медиите и борещите се за слава участници. Това е и примерът, който оставят на младите.

Може би е краен вариант да захвърлим телевизорите си и да не гледаме нищо, но пък е за предпочитане, отколкото да пълним главите на подрастващите с мерзости.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg