Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Поглед отвисоко

Main Pic
Публикувана: 19.07.2007
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 646
Коментари: 0

… а онези, които чакат Господа, ще подновяват силата си,

ще се издигат с крила като орли, ще тичат и няма да се уморят,

ще ходят и няма да отслабнат.

Исая 40:31

 

 

... ще се издигат с крила като орли ...

Не ви ли се е приисквало поне от време на време да сте като птиците? Изглеждат толкова безгрижни! Допадала ли ви е идеята поне за момент да разперите крила и да отлетите далеч от проблемите, далеч от конфликтите, от човешката завист, далеч от страха?

 

Сигурно и вие сте затваряли очи и във въображението си сте се понасяли из небесната шир. Поглеждали сте отвисоко на живота си. Колко малки изглеждат нещата тогава. Колко малки изглеждат всекидневните ни грижи, човешките ни междуособици.

 

Имам страх от високото и гледки от вида на някоя скала в близост до зейнала пропаст не са ми по вкуса. Въпреки фобията ми често съм си мечтал да бъда като птиците. Това лято, когато пътувах със самолет, донякъде успях да се доближа до усещането да бъда нависоко. Невероятно е да си във висините, сред облаците, и все пак да се чувстваш на сигурно и безопасно място. Отгоре небостъргачите изглеждат като малки точици, големите морски лайнери са като малки линийки в голямото море, а хората... От толкова високо те дори не се забелязват.

 

Някъде там, над Средиземно море, аз се запитах какво ли е да виждаш целия свят през Божите очи? Библията казва, че Той наднича от небето (Пс. 33:13).

 

Как изглеждаме в Неговите очи? Хора, пълни с вяра, хора, които уповават на Него и така се справят с всеки страх? Хора, които се уважават, почитат и обичат един друг? Как Бог вижда причините за нашите проблеми, спречквания, разминавания, непоносимост, омраза, страхове, безпокойства?

 

Чувал съм, че погледът на орлите наистина отговаря на израза орлов поглед. Макар че обектите са като малки точици, те могат да ги различат от десетки метри разстояние. Виждат ги, но не се плашат, защото са далеч над тях. Хубаво щеше да бъде и ние да можем да се понесем на нечии криле и да спрем да се плашим от утрешния ден, от днешния разговор, от безвъзвратно отлетялото минало, от агресивното настояще и будещото тревоги бъдеще.

 

Всъщност можем да сторим това. Бог предлага да ни издигне на крилата си. В Библията неведнъж Той е сравняван с птица, под чиито крила можем да се подслоним (Рут 2:12; Псалм 63:7) или на чиито крила можем да бъдем понесени (Изх. 19:14).

 

Божията гледна точка се различава от нашата. Той вижда нещата от нашия живот изцяло, а ние можем да видим само частици от него. Божите мисли, пътища и видения много често се различават от нашите. Ако не се стремим да гледаме на нещата от живота през Неговите очи, ще виждаме проблемите като високи небостъргачи, враговете си – като огромни голиатовци, а всекидневието ни ще ни се струва непоносимо.

 

Как да гледаме на проблемите? Като погледнем отвисоко на тях. Как да гледаме отвисоко? Като се качим на Божите криле.

 

В Изход Бог казва на Мойсей да припомни на евреите, как ги е носил на орлови крила, за да ги спаси от египтяните (Изход 19:4). Това Той иска да направи и за нас. Ако имаш нужда да се скриеш на тихо и спокойно място, не мечтай като псалмопевеца да имаш криле, за да отлетиш и да си починеш (Псалм 55:6), а се скрий под сянката на Божите криле, докато преминат бедствията и тревогите ти (Псалм 57:1).

 

Когато бях в самолета, си мислех колко спокойно и приятно е. Чувствах се в безопасност. Всичко обаче се променяше, щом минавахме през турболенция и самолетът се накланяше на една страна. Тогава познатото чувство на гадене, на паника и потене се завръщаше. Завръщаше се и страхът от злополуки със самолет. В такъв момент е трудно да се чувстваш безопасно.

 

На Божите криле обаче е различно. Там не сме подвластни на променливата турболенция на човешките взаимоотношения или пък на криволиченето на житейския ни път. Спомнете си Изход 19:4, там се казва: Вие видяхте що сторих на египтяните, а как носих вас на орлови крила и доведох ви при Себе Си.

 

Каква по-добра дестинация за пътуване от това: доведох ви при Себе Си. Бог копнее да сме при Него на сигурно и безопасно място. Да погледнем на проблемите и трудностите на живота отвисоко.

 

Какво ли е да гледаш на света от 2,36 м? Толкова е най-високият човек в света – китайският овчар Бао Сишун, записан в Книгата на рекордите на Гинес. Наскоро той се ожени за своя сънародничка, висока само 1,68 м. Ако ние с вас сме под 2,36 м и ни е трудно да гледаме от това разстояние на изпитанията, с които се сблъскваме, можем да направим нещо по-добро – да се оставим в Неговите ръце. Той ще ни постави на крилете Си!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg