Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелските църкви реагират на проектозакон за вероизповеданията

Main Pic
Публикувана: 04.08.2007
Автор: ЕВ
Прочетена: 919
Коментари: 0

ВМРО ще внесе в парламента законопроект за вероизповеданията. В него ще се предлага въвеждането на строг контрол при регистрация на религиозните формации. В предстоящия закон влизат още предложения за задължителен 12-месечен надзор от страна на Дирекцията по вероизповеданията върху дейността на религиозните организации. Предвижда се и забрана за извършване на религиозни служби в помещения в близост на 500 метра от детски заведения, училища, казарми и обществени сгради.

 

 

 

Евангелските църкви възразяват срещу проектозакона

Настоящата атака на организацията е по повод проведеният преди дни конгрес на “Свидетелите на Йехова” в Перник. Тогава привърженици на “Атака” и ВМРО проведоха импровизиран протест срещу йеховистите.

Според депутатА от ВМРО Борис Янев споменатото вероизповедание е сектантско, забранено е в 14 европейски държави и би трябвало и в България да му бъде отказано да развива дейност.

ОБРЪЩЕНИЕ
ОТ ОБЕДИНЕНИ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

По повод появилите се в някои медии публикации и изявления, в които политически представители мотивират внасянето на поредния законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, от името на Обединените евангелски църкви (ОЕЦ) изразяваме следното становище:

1. Загрижени сме от реалната опасност в предстоящата предизборна кампания за местна власт да се използват религията и междурелигиозните отношения за печелене на гласоподаватели. В изказванията на някои политици отново се спекулира с неясния за непрофесионалисти термин секта, като чрез него се изгражда образ на враг и се подклажда омраза към много достойни български граждани, които са избрали да имат вероизповедание, различно от традиционното. Създаването на междурелигиозна и междуетническа нетърпимост се разглежда като печеливш ход в пропагандата на някои политици, но за народа ни, който се нуждае от просперитет и стабилност, тя е пагубна както за настоящото, така и за бъдещото укрепване на нацията.

2. Заложените в проектозакона рестриктивни мерки по регистрацията на вероизповедания и особено предлаганият “12-месечен мониторинг върху дейността на религиозните организации” от страна на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет ни напомнят за едни други периоди от българската история, с които болшинството българи не се гордеем.

3. За пореден път се предлагат невъзможни за приложение текстове за “забрана на извършването на религиозни служби в помещения, отстоящи на 500 м от детски заведения, училища, казарми, обществени сгради”. Повечето храмове отдавна съществуват в непосредствено съседство или в периметър от 500 метра до споменатите сгради (църквата „Св. Седмочисленици“ в София е до две училища и до сградата на Министерството на вътрешните работи; катедралният храм „Св. Александър Невски“ е в непосредствена близост до сградата на Народното събрание). Коя от двете (религиозна и обществена сграда) трябва да бъде преместена или да се смени нейното предназначение? Означава ли това, че училища, казарми и всички обществени сгради не могат да бъдат освещавани, което на практика е религиозен ритуал? Разбира се, трудно е да намерим рационалност в тези текстове, но те умело се използват за създаване на нетърпимост на религиозна основа и за отклоняване на вниманието на избирателя от истинските проблеми на обществото.

Обединените евангелски църкви в България като организация на традиционно представените в страната протестантски деноминации сме доказали, че ценим сътрудничеството, разбирателството и толерантността и затова смятаме, че на този етап повече отвсякога България се нуждае от мир и сътрудничество, за да продължим успешно постигнатото през последните години. Надяваме се, че здравомислещите сили в обществото, както и парламентът, и правителството ще бъдат достатъчно далновидни да не приемат крайните позиции на някои политици.

 

Председател на ОЕЦ:

(п-р Николай Неделчев)

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg