Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Китай поставя евангелските християни в списъка за потенциални размирници по време на Олимпийските игри

Main Pic
Публикувана: 08.08.2007
Автор: ЕВ
Прочетена: 873
Коментари: 0
Специалните служби на Китай подготвят списък за потенциалните размирници по време на Олимпийските игри в Пекин следващата година. Списъкът включва активистите за човешки права, неправителствените организации и евангелските християни.
По данни на Асошиейтед прес правителствени тайни агенти твърдят, че християните заплашват да надигнат демонстрации във връзка с религиозна свобода в Китай. Активистите от своя страна могат да организират протести, с които да настояват Пекин да използва средствата си от закупения нефт със Судан, за да прекрати геноцида в Даруф.
Защитниците на околната среда също са смятани за потенциална заплаха, ако решат да изявят публично недоволството си от глобалното затопляне.
Олимпийските игри ще струват десетки милиарди, а на Китай това ще струва и обществения имидж на страната. Китайското правителство няма време да се занимава с чуждестранни протестиращи, които се опитват да помрачат този специфичен момент, в който прожекторите са насочени към Китай.
Полагат се усилия от специалните служби в Пекин да застанат срещу чуждестранните активистки групи.
Една цяла година преди Олимпийските игри да се проведат, протестиращите в Съединените щати вече са се надигнали срещу игрите в Пекин.
Няколко демонстрации са се състояли във Вашингтон от християни и активисти – защитници на човешките права. Те били с цел да подбудят правителството на САЩ да притисне Китай заради заплахите, които отправя срещу бежанците от Северна Корея.
Активистите за защита на човешките права от САЩ настояват хората да не предприемат пътувания в Пекин за Олимпийските игри през 2008г., освен ако Китай не гарантира на Агенцията за бежанци на ООН открит достъп на корейските бежанци на територията на Китай.
Данните сочат, че най-малко 500 000 бежанци от Северна Корея са преминали границата на Китай за последните 10 години. Причината за това е да се спасят от глада и гоненията, които срещат от репресивния режим в Северна Корея. Китай е подписал споразумение с комунистическите си съюзници да върне бежанците обратно в Северна Корея, където заловените биват наказвани заради това, че са напуснали страна. Те са задържани в затворите, измъчвани са, а понякога и екзекутирани.
Китай защитава действията си, като нарича бежанците от Северна Корея „икономически преселници”, а не бежанци и затова има правото да ги върне обратно в страната им.
Служението „Отворени врати” (Open Doors), което работи с църквите, преживяващи гонения, миналата седмица съобщи намеренията си да се моли за Китай. Организирана е едногодишна кампания за молитва с цел духовна промяна в Китай. Молитвата започва от 8 август 2007г. до 8 август 2008 г., който е и първият ден от започването на Олимпийските игри.
През това време други християнски мисионерски организации от целия свят са казали, че планират да евангелизират хора по време на игрите в Пекин независимо забраната на Китай за чуждестранни мисионери.
По данни на Асошиейтед прес християнските организации не могат да съобщят повече подробности за плановете си поради съображения за сигурност, но някои от тях са заявили, че планират да използват разрешението на Китай за реализирането на културни и спортни събития и чрез тях да говорят за своята вяра.
Асошиейтед прес съобщава, че критикуващите намеренията на интелигенцията в Бейджин (Пекин) предупредили, че активистите могат да се окажат по-скоро опасни, отколкото в полза на обществения имидж на Китай. Комунистическото правителство може да събере негативи от медиите, ако се окаже виновно за отказването на визи и използването на остри методи за недопускането на протестиращите.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg