Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Църквата на Исус Христос расте три пъти по-бързо от всяка друга религиозна група в света!

Main Pic
Публикувана: 12.08.2007
Автор: ЕВ
Прочетена: 1065
Коментари: 0

Интервю на Стефан Неделчев с Рик Хауърд

Какви трудности срещате по пътя си?

– Една от трудностите, с които се сблъсквам в международната ми работа, е в страните, в които се налага да има превод. Това усложнява обстановката и поученията се предават по-трудно. Друга от трудностите, които срещам, тъй като пътувам на големи разстояния, е пренасянето на учебни материали и книги с мен в самолета. Това стана особено сложно след 11 септември заради сигурността по летищата.

 

Как трябва църквата да подхожда в днешно време към света?

– Обществото ни не просто се променя, а е в процес на преход – променя се свръхскоростно. Това означава, че ние като църква трябва да започнем да се учим как да правим неща, които никога преди не сме правили, а не да само да използваме методи, които са актуални досега. Най-голямата опасност, с която се сблъскваме като християни, е това, че губим младото поколение. Нуждата църквата да бъде гъвкава и да се настройва според промените в света става все по-съдбоносна. В някои страни промяната става по-трудно, отколкото в други, защото в някои от църквите има легализъм, който не позволява да се използват някои методи, като музиката и хвалението, по начин, който е достъпен за младите днес.

 

Какво трябва да се промени в църквите днес?

– Трябва да променим образователния подход в църквите, за да станат те гъвкави и отворени за младите хора. Независимо че официалната църква не би заменила всичките си традиционни практики заради различните мнения, е важно да осъзнава, че вътре в църквата има нужда от многообразие. Така ще достига различните хора в обществото.

 

Кое е най-основното нещо в църквата, което привлича хората?

– Взаимоотношенията между християните е най-основното доказателство за взаимоотношенията ни с Исус Христос. Така казва и Исус Христос: ”По това ще ви познаят, че сте мои ученици, ако имате любов помежду си.” Това не е възможно да се осъществи, докато сме на богослужение в църква. То изисква общение и изграждане на взаимоотношения и това е, което църквата в Новия завет преживява. Докато църквата не осигури за хората си структура, в която те да могат да общуват и да споделят заедно, което е нещо повече от проповядване по време на служба, не можем да навлезем в истинските взаимоотношения в Божия дом, за които се говори в Новия завет. Писанието е много ясно по този въпрос – липсата на истински взаимоотношения е много опасно и води до грешни отношения между вярващите. В такъв случай църквата не представлява сигурно и безопасно място за невярващите и християните, които имат проблеми и се борят с различни неща в живота си.

 

Как се развива църквата в световен мащаб?

– Аз пътувам в много страни всяка година. Статистиките говорят, че църквата се развива и расте с два пъти по-бързо темпо от растежа на населението. Църквата на Исус Христос расте три пъти по-бързо от всяка друга религиозна група в света. Не можем да прочетем тези статистики от вестниците или да ги чуем от телевизията. Тези статистики се отнасят за църквата като цяло, но има много страни, в които църквите не растат. Трите центъра, в които църквата се разраства най-много, са Азия, Латиска Америка и Африка. Забелязваме изместване на центъра от Европа към Америка, а както статистиките говорят сега – и Азия, и Латиска Америка. Църквата има големи възможности и може да ги използва. Нужно е да бъде отворена и да бъде достъпна за хората днес.

 

Какво е мнението ви за Европейския съюз?

– Виждам ЕС като едно предизвикателство. По-скоро това, което ме притеснява, са откритите изказвания, че всяка страна, която се присъединява, трябва да се съгласи с изискванията, които има в ЕС. За това, дали ЕС е пророчески знаков, не мога да твърдя нищо. Когато отделните нации „предадат” своята управленска система и т.н., те губят много неща. От друга страна, смятам, че ЕС има и своите предимства за страните, които са членки – пътуването без ограничения, взаимния обмен на таланти и служения между страните, и аз вярвам, че ще църквите ще преживеят растеж.

 

Как виждате състоянието на църквата в България днес?

– Бях по-запознат със състоянието на българската църква в миналото, докато сега не съм така запознат. През последните ми две идвания в България бях само в София и се занимавах с работата си в училището. Посещавах само една църква, в която имам приятели. Тъй като нямам по-общи наблюдения върху църквата в България, не мога да преценя състоянието й в момента. Но вярвам, че ако църквата се отнася с приемственост към обществото и бди за това да е гъвкава, ще има още по-голям напредък. Това не означава, че всяка църква трябва изцяло да промени стила си или хвалението си, но означава, че трябва да е отворена и да осъществи диалог със света. Тогава тя ще може да достига отчаяните и в безнадеждно положение хора в света.

 

Каква е вашата молитва за църквата в България?

– Църквата в България е в сърцето ми. Ще се моля за нея да продължава да бъде движена от Святия Дух и да не престава да достига хората, както и да е постоянно отворена за света. Молитвата ми за Българската църква е за гъвкавост, желание и стремеж църквата да се завърне до новозаветния си модел. Моля се тя да бъде привлекателна за света и да предразположи света да се чувства приет, неотблъснат, а добре дошъл в църквата. Вярвам, че това е възможно.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg