Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Въпроси на живот

Main Pic
Публикувана: 16.10.2007
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 793
Коментари: 0

“Какво става след като човек умре”? “Кой съм аз”? “Защо съм се родил”? “Има ли Бог”? “Как изглежда Той”? “Кой е Бог”? Това са някои от въпросите, които човек си задава и чиито отговори грижливо издирва. Търсим ги на различни места и по всевъзможни начини.

 

В България мнозинството определят себе си като християни. Нека оставим настрана, че голяма част от същите тези хора самоволно нарушават Божиите заповеди, но колко от тях знаят кой всъщност е Бог? Колко от нас могат без колебание да кажат кой е Бог и какво представлява Той за нас?

 

Открай време хората се опитват да Го опишат, да Го нарисуват, да си Го представят, следвайки принципа на Тома “око да види, ръка да пипне”. Бог е описван като грохнал старец с бели коси и брада. Други Го рисуват като вечно намръщен и строг съдия. Трети си Го представят просто като някаква незнайна сила. Някои смятат, че Той е без значение как ще Го назоват - Аллах, Йехова, Буда или Природа.

 

Може би най-важният въпрос, който трябва да си изясни един новоповярвал човек, е именно “кой е Бог” и “какво е отношението Му към мен самия”. Хубавото е, че Бог с радост ще помогне на всеки, който “ожида да Го познава”. Опознаваш някого като научиш името му и разбереш характера му.

 

Библията е точното място, където можем да открием отговорите на нашите въпроси. Тя е личното писмо на Бог към всеки, който търси истината. В нея Творецът се разкрива под много имена. Това е, понеже всяко име съответства на конкретна човешка нужда.

 

Бог знае, че в живота си ще боледуваме и ще имаме нужда от изцерение. Той ни уверява, че може да ни помогне, защото е Йехова Рафа (Господ, Който изцелява).

 

Бог е наясно, че ще имаме много нужди и проблеми, които ще трябва да бъдат разрешавани, Той ни уверява, че е Бог, Който може да ги снабди, защото е Йоева Ире (Господ ще снабди).

 

Бог разбира, че често ще бъдем наранявани, отхвърлени,  самотни и ще имаме нужда от някой, който може да види болката в сърцето ни, Той ни уверява, че е Ел Рой (Бог, Който вижда).

 

Тъй като е знаел, че често ще бъркаме и ще се нуждаем от прошка, Той ни уверява, че е дълготърпелив, щедър да прощава и много милостив.

 

Хората открай време се опитват да си отговорят на въпросите “има ли Бог” и „кой е Той”. Не случайно Исус запита учениците си: “Кой съм Аз?” (Матей 16:13). Петър, изпреварвайки всички, изповяда: “Ти си Христос, Син на живия Бог!” (Матей 16:16).

 

Този въпрос е отправен и към нас: “Според вас кой съм Аз”? Какво ще Му отговорим?

 

Струва ми се, че е подходящ отговорът на псалмопевеца в Псалм 18:1-2: “Обичам Те, Господи, сила моя. Господ е скала моя, крепост моя и избавител мой, Бог мой, канара моя, на Когото се надявам, щит мой, рогът на избавлението ми и високата ми кула.”

 

Е, какъв е твоят отговор? Искаш ли и ти да Му отговориш така?

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg