Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Островът на изкушенията

Main Pic
Публикувана: 11.11.2007
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 916
Коментари: 0

Да ни е честита поредната боза по телевизията, пардон, поредното “суперско” риалити шоу. Не ни стигнаха простотиите на участниците в “Биг брадър” и интригите на оцеляващите в “Сървайвър”, но сега сме “благословени” с цели два отбора изкусители в “Острова на изкушението”.

Идеята на “най-емоционалното риалити шоу” (така го наричат създателите му) е да разделят половинките на четири двойки със сериозна връзка (колко ли сериозна може да бъде връзка тип “живеем заедно, докато ни е готино”) в двата края на един приказен полуостров (Юкатан, Мексико), след това да им пратят по 11 души от другия пол, които задължително не трябва да имат сериозна връзка и да им гледат сеира. Всичко това е украсено под “благородната” концепция на предаването: помагаме на “сериозните” двойки да проверят силата на своите чувства, а зрителите пък да си зададат въпроси относно “смисъла на отношенията между двама души, да си разкрият истинската природа на обвързването и верността и да се покаже доколко една връзка може да бъде гъвкава и устойчива”. Така щели да направят заедно с участниците истинско пътешествие по следите на истината за любовта, изневярата и доверието.

Колко благородно!? Благодаря, ама такова пътешествие не искам. Предполагам, че ние, вярващите, можем да кажем, че по-добро образователно пътешествие можем да направим по страниците на Библията. Още повече, че там ще разберем от първоизточника, от самия Създател на любовта и доверието, какво представляват те. Там също ще установим и кой е този, който изкушава (Яков 1:13-14) и какво ще се случи на тези, които са инструмент в неговата ръка и съблазняват (Матей 18:7).

Ужасното е, че на много хора това пътешествие из страниците на Библията им се струва неприятно и старомодно, и предпочитат лъжата вместо истината, похотта вместо любовта, временното вместо вечното.

Лесно ли е да устоиш на изкушението? Не и ако си играеш с него. Не и ако си на “острова”. Не и ако си самоуверен и се мислиш за недосегаем.

В “шоуто” “Островът на изкушението” дяволите, пардон сценаристите, са се погрижили трудно да издържиш на съблазанта. Както казах участват четири обвързани, а не посветени двойки – без брак и деца и 22-ма готови на всичко “свободни” мъже и жени.

11-те изкусители мъже плюс четирите “обвързани” жени се усамотяват и прекарват 15 дни, 360 часа в “романтична и предразполагаща към емоции обстановка, изпълнена с нови и незабравими за тях изживявания”. Същото се случва и на четиримата “обвързани” мъже.

Тук за разлика от “Сървайвър” и “Биг брадър” участниците не трябва да се борят за храната и удобствата си. Те имат на разположение всичко. Единственото им неудобство е, че всеки ден трябва да бият път до така наречения “огън на откровението”, където ще научават какви са ги свършили техните половинки. Така те ще се замислят за съдбовния за всяка съжителстваща “влюбена” двойка въпрос: “Това ли е човекът, с когото искам да прекарам остатъка от живота си?.”

За участие в това “шоу” са се били записани хиляди мъже и жени. Хиляди мъже и жени, които искат да бъдат изкушавани или изкушени. Хиляди мъже и жени, които са готови да се поддадат на страстта, зачеваща грях и водеща до смърт (Яков 1:15). Хиляди мъже и жени, които сигурно биха се обявили за  вярващи християни, но и биха твърдели, че не са толкова набожни и Божиите заповеди са старомодни и просто не са за свободолюбиви хора като тях. (Сякаш можеш да бъдеш малко вярващ. Или вярваш или не вярваш.) Хиляди мъже и жени, които са се запътили към Ада.

Дяволът изкушава. Той използва различни начини да те натопи. В случая е приказна природа, тузарски лукс, красиви, но разголени и разгонени жени и мъже.

Той иска хората да вярват, че тези, които живеят заедно, са влюбени и свободни. Но не е така. Истински влюбен си, когато можеш да се посветиш на някого, когато и той също се е посветил на теб, когато не просто съжителствате, а живеете женени, когато сте не просто обвързани, а вързани един за друг. Това може да го направи само Бог в брака.

Дяволът иска да те унищожи, затова те изкушава. Бог иска да те съгради, затова те изпитва.

Ще се поддадеш ли на изкушението? Ще издържиш ли на изпитанието? Зависи от теб. Бог е готов да ти помогне и в двата случая, но ти не трябва да стъпваш на “острова на изкушенията”. Просто не ти е мястото там. Не си призван да бъдеш изкушен, а спасен.



 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg