Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Голямото молене

Main Pic
Публикувана: 05.12.2007
Автор: Данаил Налбантски
Прочетена: 655
Коментари: 0

Една стара като света и позната дума се изпълва с ново съдържание. Става дума за „моля се”.

Това стана, откак първите молове взеха да никнат като гъби из нашите градове. Първо се замолиха предприемчивите бизнесмени, които разполагат с огромни пари и още по-огромна лакомия да ги умножават в геометрична прогресия. С тях започнаха да се молят и старейшини от общините, кметове, главни архитекти, от които зависи къде да се построи дадена сграда. Чуха молитвата на замолващите се и им разрешиха да строят. А бизнесмените пък чуха тяхната молитва и им дадоха каквото трябва, за да са доволни от мандата си.

Сега се молят гражданите. Ако жена ви закъснява да се прибира от работа, не си мислете лоши неща за нея. Напротив, бъдете спокойни. Тя се моли. Обикаля от етаж на етаж на най-близкия мол и скоро ще се върне вкъщи с богати покупки, за да направи дома ви още по-уютен. Защото моленето обогатява, както отдавна са го доказали богословите.

Младите също са в духовен подем. Те седят в някое от безбройните барчета на моловете и молитстват. Правят го така усърдно, с такова посвещение и толкова дълго, че просто да ти се доплаче от умиление. Нищо, че не ходят на църква. Важното е, че се молят.

Ами дечицата? Толкова години се мъчехме да ги научим да се молят безуспешно, а ето, че сега се молят с такава радост, че чак да не повярваш. Като влязат в мола, не можеш да ги изкараш, докато не се наситят на моленето.

Мъжете малко по-трудно прихващат, но те поначало са си такива. Не обичат да се молят, защото се чувстват силни. Само понякога се опитват да гасят ентусиазма на жените си, казвайки: „Моля те, не ходи толкова често в тоя мол или ако все пак толкова настояваш, моли се по-малко из него.”

Сега по Коледа молитстването ще отбележи нови върхове и ще се превърне в нещо като молитвена жетва. Направо можем да преименуваме празника на „Моледа”, като тая дума ни препраща и към великата Илиада поради епичните мащаби на събитието.

Логично е да очакваме от пасторите да усетят тези промени и да ги използват за повишаване качеството на духовния живот. Примерно да организират колективно молене, вместо да се запъват като магарета на мост за традиционните методи, отдавна превърнали се в неефективни и непривлекателни. Да наемат молитвена стая във всеки мол, да провеждат евангелизационни инициативи и други мерки с цел да се насочи тази молитвена енергия към големи цели.

Едно е сигурно: старият призив „Непрестанно се молете!” вече не звучи така неизпълнимо. Напротив, вече е толкова примамлив, че всички се юрват да го изпълняват.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg