Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Кръщението във вода е публичен израз на вярата ни

Main Pic
Публикувана: 20.01.2008
Автор: ЕВ
Прочетена: 1457
Коментари: 0

Названието „баптисти” приозхожда от гръцкия глагол „баптизо”, което означава „кръщавам”. Тайнството „кръщение” ключов момент в християнството. Защо това е така?

Да, така е. Кръщението във вода при река Йордан е публичното начало на служението на Исус Христос.  

Точно в този момент виждаме изявата на Бог в трите Му лица – гласът на Бога от небето, който казва: „Този е моят възлюбен Син”, Святият Дух, който слиза като гълъб и Исус Христос. Тук Бог се изявява в пълнотата Си. Защо?

Навлизането в служение на Исус Христос е изпълнение на пророчеството за Него. Йоан Кръстител казва: „Аз не Го познавах, но Този, който ме изпрати, ми каза: Над този, над Когото видиш да слиза гълъб от небето, Той е.” По време на кръщението и трите лица на Бога, са изявени на хората.

Какво точно представлява кръщението?

Има различни възгледи по повод на кръщението. Баптистите са стигнали до единство с католиците относно кръщението като тайнство.  Баптистите приемат, че това е отъждествяване със смъртта и погребението на Господ Исус Христос.

Кръщението е тайнство и за това вероятно няма да можем да схванем смисъла му. Защо то е неотменна част от християнския живот?Не може ли да вярваме, без да се кръщаваме? Или, без да вярваме в Бога, да се кръстим за здраве?

Този въпрос води към учението за спасението. Когато аспотолите започват да проповядват за благовестието за Исус Христос, хората ги питат какво да направят, за да се спасят. Отговорът на апостолите е: „Повярвайте в Господа и се кръстете за прощение на греховете си. Така ще приемете дарът – Святия Дух. Истината е, че кръщението е споменато като открита публична изповед на всеки, който е повярвал. Ако вярваш, ти ще го потвърдиш вярата си публично. Водното кръщение е този начин за изповядване на вярата ни.

Имате дълга практика като пастор. Вероятно сте кръщавали доста хора. Как протича кръщението във вашата църква?

Когато бях по-млад, имаше ограничителен режим за кръщенията. Повече кръщения се извършваха в реки или в езера. Правеха се тайно, не бяха много публични, за да се скрием от очите на всички, които ниследяха какво правим и след това докладваха. Такива хора имаше дори и в църквите. Новоповярвалите не желаеха всички да разбират за тяхното решение. В баптиските църкви сега има баптистериум (специално построен басейн, в който се кръщават хората), който е голям и дълбок. Кръщението става, след като човекът е изрекъл публично вярата си. После го потапяме.

След кръщението Си Исус Христос е отведен в пустинята, където е изкушаван от Сатана. Какво наблюдавате вие в живота на вярващите, след като се кръстят?

При всеки човек е различно. Има хора, които по време на водното си кръщение преживяват опитности, които надхвърлят дори опитността им от покаянието. Има хора, които преживяват кръщение със Святия Дух в момента на водното си кръщение. Други преживяват различни свръхестествени опитности – изцеление, например.  Има случаи на хора, които след кръщението си споделят, че са изпитали прилив на огромна енергия и сила. Тези хора свидетелстват в продължение на години за тази опитност.

Знаете ли пример за човек, чиито живот се  променя в резултат на кръщението?

Сещам се за два примера. Единият от тях беше, когато бях малък. То се състоя в моя роден град Петрич. Там църквата беше гонена и преследвана. Едно от кръщенията беше през зимата. Всичко беше заледено и много студено. Хората, които се кръщаваха, свидетелстваха, че са получили голяма сила. При баща ми беше много специфично. Аз тогава бях на 5 години. Баща ми беше заклет пушач. Всеки ден пушеше по 5 кутии цигари. След кръщението, не се докосна до нито една цигара. Казваше, че Бог е променил и вкусовете му, и начина му на мислене.

Друг случай, който познавам много добре, е един човек, който е бил криминално проявен. Сега той е служител на Бога, но по онова време всеки се страхуваше от него. След като повярва в Исус Христос, и се кръсти, в живота му настъпи коренен обрат. Днес този човек е инструмент, който Бог използва, за да промени много други хора.

Има ли възрастова граница за кръщението?

В Библията няма точно определена възрастова граница. Има описан случай, в който един човек е повярвал и се кръщава и той, и целият му дом. Вероятно е имало и деца. Важното е човек да е наясно с въпросите кой е Исус, защо е дошъл, какво е извършил, какво означава да си спасен и да са ти простени греховете. Целта на осъзнаването е човек да е способен да се отъждестви с всиките истини. Затова се избягва кръщение на малки деца.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg