Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Църковно-народният събор продължава през октомври

Main Pic
Публикувана: 18.05.2008
Автор: ЕВ
Прочетена: 931
Коментари: 0

Шестият църковно-народен събор на БПЦ, който се проведе от 14 до 17 май т.г. в Рилския манастир, продължава през октомври.
По времето на събора не бяха допуснати журналисти. В събота, на 17 май, беше организирана пресконференция.

Стана ясно, че основната работа по Проекта за изменение и допълнение на Устава на БПЦ е свършена, но остава да се дискутират още теми и проблеми.
Уточнени са принципите, според които ще се избира патриарх. Установен е начинът, по който ще се сформира съставът на синода. Разисквани са въпроси, свързани с дейността на БПЦ.
”Първата сесия не беше достатъчна. На втората сесия през октомври обезателно трябва да се приеме Уставът на Българската православна църква. А за трета сесия нямаме време, защото църквата трябва да действа!” – заяви отец Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия.

Откриването

Църковно-народният събор беше открит от българския патриарх Максим в присъствието на гости, делегати и представители на медии. След приветственото слово на патриарха поздравления поднесоха президентът Георги Първанов, министърът на образованието и вицепремиер Даниел Вълчев.

Председателството на събора беше предоставено на сливенския митрополит Йоаникий.

Основна задача на събора беше изслушването на доклада на Синодалната комисия по изготвянето на необходимите изменения и допълнения в Устава на БПЦ, наложили се от новите реалности в съвремието ни. В процеса на обсъждане бяха приети 33 члена от устава в устройствената му част. Общо уставът има общо 242 члена.

В изказванията си делегатите изразиха притеснението си от многото младежки увлечения, които минават границите – наркотици, алкохол, насилие, грубост, изпадане в безпътица и отчаяние.

Съборът счита, че времето за въвеждане на предмет „Религия” в българските училища отдавна е назряло

През изминалите месеци се проведоха множество дискусии относно въвеждане на този предмет, но до крайно решение не се стигна. Българската православна църква се включи пълноценно в дебатите.

Тя настоява българските деца да имат възможността да се запознаят с принципите на православната вяра отблизо и да придобият знания за православната култура по българските земи.

БПЦ е против свободното извънбрачно съжителство

Проектът за новия Семеен кодекс, който беше внесен от проф. Герджиков, предлага въвеждането на термина „фактическо съжителство”. Двойките ще имат законното право да живеят без брак, ако се регистрират в общината. Православната църква се обявява категорично против това предложение: „Пренебрегването на брака води до нарушение на нравствените принципи в живота на семейството”, е записано в изявлението на патриарха.

Българската православна църква продължава да обсъжда устава и да нанася промени. Втората сесия на Шестия църковно-народен събор ще се състои от 6 до 11 октомври т.г. По думите на адвоката Иван Минев съборът не просто приема промени, а пише нов устав.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg