Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Помагаме на другите, като ги учим да си помагат сами

Main Pic
Публикувана: 08.06.2008
Автор: ЕВ
Прочетена: 1107
Коментари: 0

Интервю на Лъчезара Йосифова с д-р Остерхаге и граф Шлабрендорф

Граф Албрехт фон Шлабрендорф и д-р Волфганг Остерхаге бяха в София, за да положат основите на „Инициатива” в България. Организатори на престоя им в България бяха президентът на ОЕЦ – п-р Николай Неделчев, и д-р Благодатка Неделчева. За два дни членовете на немската организация се срещнаха с представители на малки и средни предприятия. С висок професионализъм и християнска точност Шлабрендорф и Остерхаге предлагат идеите си в полза на съвместната работа с България.

Граф Албрехт фон Шлабрендорф е роден през 1941 г. Той е женен, с две деца и в момента живее до Бон. „Сега съм пенсионер. Но от 1988 г., когато работех в Министерството за хранителна индустрия и селско стопанство, редовно поддържах контакти с вашата страна. Тъй като бях заместник-председател на една немско-българска работна група, ръководството на „Инициатива” ми предложи да стана отговорник за България към тяхната организация. Тогава с удоволствие приех новата длъжност. Сега, след проведените разговори в София, сме изпълнени с надежда и вярваме, че ще имаме успешна съвместна работа занапред. Първата крачка е направена. Оттук нататък следва да извървим пътя заедно”, отбелязва той.

Д-р Волфганг Остерхаге е роден през 1948 г. Той е женен, с три деца и живее в Райнланд. Завършил е инженерни науки и физика и е самостоятелен технически консултант. „Член съм на различни ръководни комисии, в това число и на църковен съюз. Пастор съм на евангелско-лютеранска църква на доброволни начала в Райнланд.” За посещението си в България Остерхаге добавя: „Първите ми впечатления от работата ни в България са добри. Срещнахме се с представители на църкви, които подкрепиха дейността ни. Разговаряхме и с бизнесмени от малки и средни предприятия. Радвам се, че сред тях имаше много млади хора. Това беше първата стъпка. Очакваме съвместната ни работа постепенно да се развива.”

Какви са основните дейности на организация „Инициатива”?

– Това е съюз, основан през 1996 г., подпомаган както от малки и средни предприемачи, така и от ръководни кръгове в областта на икономиката, изследователската дейност, църквата, политиката и обществото. Постоянно обменяме опит с партньорите ни в Средна и Източна Европа.

Какви са целите на организацията?

– Основната цел на „Инициатива” е да обучи успешни евангелски предприемачи в Средна и Източна Европа, като повиши тяхната професионалната квалификация. Искаме да насърчим евангелски църкви от Средна и Източна Европа да бъдат отворени към предприемачите в техните църкви. Нашата организация създава мрежа от контакти и поддържа постоянен обмен на опит. Бихме желали да насърчим евангелските църкви в Германия да бъдат чувствителни за нуждите на предприемачите от средното съсловие. За тази цел имаме интензивна съвместна работа с партньорите ни в Средна и Източна Европа. Организираме семинари и работни групи в тези региони и в предприятията на техните предприемачи. Всяка година присъждаме награда „Инициатива” за предприемачи от църкви, с които работим съвместно.

С кои държави работи „Инициатива”?

– Ние работим с партньори в Русия – Калининград и Санкт Петербург, в Беларус, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Румъния, Украйна. Наши сестрински организации се образуваха в Естония, Латвия, Полша, Унгария, Словения.

В какво се състои дейността ви?

– Работим на доброволни начала, изпълняваме длъжности като: отговорник за определена държава или СО-пилот за партньорска страна; референт, консултант; оказване на гостоприемство или придружаване на хоспитанти (практиканти); жури при избора на носителя на наградата „Инициатива”; връзка с членове в Германия и партньори в Централна и Източна Европа.

В какво се състои съвместната ви работа с другите страни?

– Към нашите членове отправяме следните предложения: сътрудничество в съюз с над 500 членове – с конкретни цели; опознаване на заинтересовани хора с подобни разбирания и еднакви убеждения за вярата в Германия и чужбина; активно общуване един с друг, най-вече на годишната ни среща в страната ни, както и на регионалните ни срещи.

Какъв е вашият интернет адрес?

– В интернет страницата ни е www.initiative-europa.eu

Каква информация можем да намерим там?

– В интернет страницата на „Инициатива” съобразяваме нашите предложения с нуждите на партньорите ни. Така че те да не намерят само продукти, а конкретни решения. Нашата цел е да предлагаме помощ, като насочваме партньорите ни как да си помогнат сами. Стремим се да бъдем в помощ на нашите членове и партньори. Предлагаме съвместна работа, съобразно възможностите на всеки, който членува в организацията.

Какво ще пожелаете на читателите на „Евангелски вестник”?

– Пожелаваме на читателите на „Евангелски вестник” да бъдат водени от Исус Христос във всяка област от живота им – в личния им живот, в семейството и в работата им. Ние, християните, трябва да се държим по същия начин както по време на богослужение, така и на работното си място. Пожелаваме на читателите развитие както в личния, така и във финансовия им живот. Нека се стремим винаги да бъдем истински християни!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg