Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Протестантската Библия (Ново ревизирано издание на българската Библия от 1940 г.)

Main Pic
Публикувана: 11.07.2008
Автор: Д-р теол. Доний К. Донев
Прочетена: 1756
Коментари: 0

Новото издание на българското ревизирано издание на Библията от 1940 г. излезе от печат. Историята на тази ревизия е и дълга, и противоречива, но по една или друга причина именно текстът на българската Библия е утвърден като най-предпочитан и използван сред българските вярващи.

За неговата популярност спомагат както близостта на текста с изданието на Придворна печатница от 1924 г., така и многобройните му фототипни издания, внесени в България нелегално по времето на комунистическия режим. Ревизираното издание на Библията от 1940 г. е стандарт, от който се чете, поучава и проповядва в почти всички евангелски църкви в България до 1993 г., когато е издадена първата съвременна ревизия на Новия завет от изд. „Верен”. За по-късната популяризация на текста спомага публикуването му на християнската уебстраница Bibliata.com през ноември 1997 г. и като модул на компютърната Библия през септември 1998 г.

Директно или косвено, именно това електронно издание става базов текст за всички български протестантски ревизии на Библията, издадени от 1990 г. до момента. Достигането на текста до масовата читателска публика и широкото му използване като стандартен електронен текст спомага и за откриването на множество грешки и неточности. Нанасянето на нужните стилистически поправки прави този текст най-ревизираната българска Библия. В крайната му редакция участват над 40 специалисти в различни области – богослови, езиковеди, редактори, софтуерни програмисти, както и стотици любители, които използват текста в една или друга електронна форма. Но главната заслуга е най-вече на хилядите посетители на Bibliata.com, които помагат за намирането и поправянето на грешки в текста. Ако не нещо друго, то поне едно е сигурно от историята на ревизираното издание от 1940 г.: Библията все още е четена книга в България.

Ето защо в Годината на Библията в България и 180-годишнината от първия превод на Четвероевангелието на съвременен български език от Петър Сапунов българският християнски уебпортал Bibliata.com в партньорство с Bibles.org.uk, колеги, съмишленици и приятели издава обновена печатна версия на Библията от 1940 г. Това е дигитално издание на българската Библия, ревизирано според настоящата българска азбука. Приложеният транслитерационен метод е патентован и не може да бъде възпроизвеждан без писменото разрешение на издателя. Тази версия съдържа точно: 66 книги, 1189 глави, 31 101 стиха, 679 466 думи и 3 027 900 знака. Ревизията е придружена от апаратус, съставен от критични текстови маркери. Юбилейното издание на българската Библия от 1940 г. може да бъде закупено от интернет издателството Lulu.com на адрес: http://www.lulu.com/content/2666953

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg