Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепя

Main Pic
Публикувана: 20.07.2008
Автор: ЕВ
Прочетена: 1439
Коментари: 0

Интервю на Лъчезара Йосифова

с Танко Ковальов, представител на туристическа агенция Solvex

Туризмът е съществен отрасъл, вливащ жизнени сокове в икономиката на една страна. Приходите от туризма в България през 2007 г. са около 2,3 млрд. евро. Това бележи ръст от 11% спрямо 2006 г., а за тази година се очакват още 10% ръст . Международните черноморски курорти и скиорски писти в Южна България привличат около 5 млн. туристи.

Танко Ковальов е християнски вярващ от Евангелска петдесятна църква – Варна. Той е на 35 години. От 4 години работи за руската туристическа агенция Solvex, където от него се изисква свръхдинамично темпо на работа (понякога почти денонощно). Преди това той работи към немската туристическа агенция TUI. Танко Ковальов е завършил 8 ЕСПУ с изучаване на руски език „А. С. Пушкин” във Варна и Колежа по туризъм в морската столица със специалност „Организация и управление на хотела и ресторанта”. В работата си, която е основно с руски туристи, той използва руски и английски език.

Имате интересно и напрегнато всекидневие. Бихте ли разказали как протича един ваш ден в разгара на туристическия сезон?

– Работя на Златни пясъци. Когато е пиковият сезон, понякога работя по 12 часа на ден или дори през нощта (когато пристигат туристи). Обикновено два дни в седмицата посрещам туристи на летището. От агенцията ги возим с автобус до Златни пясъци. Там им помагаме в настаняването по хотелите. По пътя им даваме важна информация за България и за престоя им тук – някои от тях са за първи път у нас, а други за първи път пътуват в чужбина. На следващия ден след пристигането им провеждаме срещи в хотелите, които продължават около един час. Тогава даваме на туристите по-подробна информация за престоя им. Някои хора наричат длъжността ни туроператор, но по-точната дума е представител на съответната агенция, в случая Solvex. Аз отговарям за почивката на туристите в България. Работим добре с шефовете ми, които са българи и руснаци. Туристите могат да се обръщат към мен по различни въпроси – ако имат проблеми или искат да се запишат на екскурзия, или по други теми, свързани с пребиваването им тук. Във всеки хотел има информационна папка или информационен стенд – табло, на което има моя снимка и моя мобилен телефон. Длъжен съм да отговарям 24 часа в денонощието – на плаващо работно време съм.

Какво е мнението ви за музея на морския туризъм? На 21 май т.г. туристическият сезон бе открит с изложба в този музей – в курорта Св. св. Константин и Елена.

– Според мен е интересно да има подобни музеи. Има неща обаче в туризма у нас, които бих желал да се променят. България е древна държава и нейните забележителности трябва да се разработват повече и по-добре. Когато бях в Гърция (която отдавна се занимава с туризъм и печели добре от него), посетих място, недалече от Атина, на което има известен камък. Знае се, че на това място Херодот е произнесъл своя реч. Посланието на тази забележителност гласи: „Заповядайте, вижте – това ще ви струва 5 евро.” В България имаме значителни културни паметници, включително стари християнски църкви от първи, втори, трети век, които се нуждаят от реставрация. Държавата трудно отпуска пари за проправяне на пътища до такива места. Хубаво е да се реализират повече оригинални идеи – като този Музей на морския туризъм в курорта Св. св. Константин и Елена. Това е и най-старият морски курорт у нас – тази година се чества неговата 100-годишнина.

В момента се подготвя обширен туристически каталог на България, за който се набират реклами – идеи за туризъм, почивки, курорти, хотели, многообразни забележителности в цялата страна. Какво е отношението ви към тази инициатива?

– Бих приветствал и тази идея, защото туризмът е едно от главните пера в нашата икономика. България например е страна с далече по-добри условия за морски туризъм, отколкото е Турция. Но Турция има значително по-голяма реклама по света, която се спонсорира от държавата. Турските туристически фирми имат предвидени данъчни облекчения.

Работите основно с руски туристи. През 2007 г. техният брой у нас е около 250 хил. души. Тази година се очаква ръст от 10–12%. Какъв е вашият коментар?

– Работният ни сезон започна на 28 април, когато бе първият полет на руски туристи, и ще завърши около средата на октомври. Засега не се забелязва увеличение на руските туристи, но може би броят им ще нарасне между 15 юли и 31 август, когато е разгарът на сезона.

Как се справяте в напрегнатите моменти в работата ви, когато се изисква бързо реагиране, добронамереност и търпение към хората?

– Ние работим не само с туристи, но и с персонала на хотелите – особено офис мениджъри, управители, служители на рецепция. Наистина са нужни добронамереност и търпение. Понякога сме между чука и наковалнята. От една страна, туристът те притиска, като иска да му се осигури някаква услуга. От друга страна, хотелиерът желае услугата да се доплати. Туристът си заминава след 2 седмици престой, но ние трябва да останем в добри отношения с хотелиерите, защото с тях работим цял сезон. Не трябва да взимаме страна, а да имаме балансирано отношение.

Как християнската вяра ви помага в предизвикателствата на професията?

– Християнската ми вяра определено ми помага! За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепя, както се казва в Посланието на апостол Павел към филипяните 4:13. Може би, ако не бях християнин, не бих могъл да се справя с работа с подобно темпо. Специалисти казват, че в туризма не трябва да се работи повече от 8 до 10 години, защото се общува непрекъснато с хора. Трудно е да се издържи както физически, така и психически. Впоследствие някои колеги не успяват да се възстановят от работата. Благодаря на Бога, досега не съм имал проблеми с туристи. Разговарям с тях с усмивка на лицето! Неотдавна имах случай с турист, който получи инсулт. Това стана на неутрална територия, след паспортната проверка. Наложи се да постъпи в болница. Аз участвам в международната християнска молитвена верига „Приятели от битката” и знам, че имам верни приятели, които ме подкрепят в трудни ситуации. Молих се за този турист – отначало бе в безсъзнание, но в болницата дойде в съзнание. Там се видя се със съпругата и внучката си. Успяхме да го изпратим в сравнително добро здравословно състояние за Русия.

Какво ще пожелаете на читателите на „Евангелски вестник”?

– Желая на читателите на „Евангелски вестник” да бъдат силни във вярата си! Пак ще кажа – когато имаш приятели, с които си в духовно съгласие по Божията воля, едва ли има граници и бариери, които да не могат да се разрушат. С молитва всичко се постига – нека живеем по волята и за славата на Господ Исус Христос!

 

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg