Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Вълнения от лятото

Main Pic
Публикувана: 03.08.2008
Автор: Любомира Любенова
Прочетена: 831
Коментари: 0

Щом си представим идващото лято (което вече е в разгара си), в съзнанието ни изплуват картини, които ни е неудобно да признаем дори пред себе си.

Какви тайни крие този сезон? Защо всички го очакваме толкова трепетно – заради почивката, слънцето, доброто настроение...?

 

Летни снимки

Първи кадър: Вървиш по главната улица в града. Ако си мъж, очите ти шарят напред-назад, за да уловят някое деколте. Ако си дама, хвърляш по едно око на останалите от конкуренцията с цел да проучиш стиловете им на събличане (не на обличане!).

Втори кадър: Вече си на плажа. Тук не е нужно да се стремиш да търсиш нещо „по-разголенко”, защото то е навсякъде около теб. Каква чест само! Всички се съблекли и се пекат...; далеч от шума, се отпускат от натоварените месеци...

Или се показват?...

Трети кадър: Излизаш вечер в „горещите” заведения. Там е като... на плажа – всеки се е съблякъл, колкото може.

(Или доколкото му позволяват баналните граници?)

Кадрите могат да продължат до безкрайност. Обаче аз попаднах в един кадър, който ме накара да се почувствам неловко. Разхождах се по „Витошка” с един приятел, който не е българин. Вървяхме известно време и той ми каза: „Извинявам се за въпроса, но защо в България е позволено проститутките да се движат по централните улици?”. Първо не схванах за какво ми говори. След това се огледах... и... неловко му обясних, че това не са проститутки, а „обикновени” момичета. Той не скри учудването си.

Кое прави лятото толкова вълнуващо?

В Интернет-пространството се вихрят анкети с въпроси: „Какво ви се иска да правите през лятото?”; „Имате ли страх от жадните погледи на мъжете?”; „С какво облекло се чувствате най-добре?”; (В предложенията за облекло не фигурира възможен отговор „прилично”.) „Има ли граници в съблазняването на мъжете?”

Посланието „Пожелай ме!” се носи във въздуха. Но пожелание няма да има без перфектен външен вид, нали?

На помощ идват диетите! През сезона на разголените дрешки има много продукти, които „ни помагат” да изглеждаме перфектно. Малко по малко се разболяваме от синдрома „идеална фигура”. Умът ни изчислява калории, прихващаме болни амбиции за определени килограми. Нали трябва да сме като от корица на списание? Нали трябва да изглеждаме като някой герой от днешно време? Пръскаме пари, за да бъдем пожелани. И... ето го лятото – в разгара си. В разгара на страстите. Но не голотата е единственият проблем.

Уж почивка, а стрес

Обикновено свързваме лятната почивка с много покупки; луксозни заведения; морска голота... Жените трескаво се оглеждат за последните модни тенденции, а мъжете – за „актуални” жени.

Дали лятото не ни поставя повече в стрес, отколкото в почивка?

Дали болните идеи за външен вид; за прилъстяване; за слабо тяло; за привличане на внимание, не правят ума ни неспокоен?

Нека да си представим колко пълноценна почивка можем да имаме, ако цялото напрежение около външната опаковка липсва.

Как ли ще изглеждаме, ако се чувстваме добре в кожата си? А, ако сме с любимите си хора? Ако се наспиваме добре, вместо да тръпнем в очакване на следващата модна тенденция? Ако не се сравняваме с „конкуренцията”?

Как ли ще си починем тогава? Как ли ще изглеждат тези два месеца, изпълнени със слънчева светлина, щастие и покой на душата?

Дали не сме опорочили този толкова красив сезон, даден ни от Бог? Какво ли си е мислил Той, когато е творил лятото? За какво ли точно го е предназначил? В библейската книга Притчи се казва: „Ти Си поставил всичките предели по земята. Ти си направил лятото и зимата.” Явно Бог е създал този сезон с цел. Нека да я открием!

Живеем толкова динамично, че почивката е задължителна. Тя възстановява тялото ни; омиротворява мислите ни; помага ни да съберем сили за следващите житейски битки. Ето защо не е нужно да я изпълваме със стреса, идващ от модата, диетите, страстите, пожеланието.

Приятна почивка!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg