Вторник, 11.08.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Верен е Бог, чрез Когото сте били призовани в общението на Сина Му Исуса Христа нашия Господ." 1 Коринтяни 1:9

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелието във всички земи (Част 2)

Main Pic
Публикувана: 16.08.2008
Автор: Д-р теол. Доний К. Донев
Прочетена: 909
Коментари: 0

България в периодичното издание на Методистката църква

 

„Евангелието във всички земи” („The Gospel in All Lands”)

Ню Йорк, февруари 1889, с. 96.

Броят съдържа писмото на Стефан Томов от Свищов, писано на 28 декември 1888 г., което разказва за живота и ранната смърт на един от учениците в мисионерското училище. Въпреки че името на ученика не се споменава в писмото, Томов подробно описва шестте седмици, през които той е свързан с мисионерското училище. Изпратен там от мисионера Лаунсбъри, който работи в Русе, младежът със сръбски произход е назначен от мисионера Лад за готвач в кухнята на училището. Едновременно с това той се заема със съвременен превод на 3 български трактата на родния си език, описан в писмото като „македонски румънски”. Томов помества и кратко свидетелство на друг ученик, който познава младежа по време на краткия му престой в мисионерското училище в Свищов. Статията е добър пример за дейността на методистката мисионерска верига в Северна България наред с мисионерското училище и методите на обучение, които се прилагат.

 

„Евангелието във всички земи” („The Gospel in All Lands”)

Ню Йорк, март 1889, с. 134.

Словото на Бога

Един от местните мисионери в България разказва за обръщението на своя баща чрез малкия Нов завет на български език, който струва едно пени. Страниците на този Нов завет били скъсани и разпилени в полето. Човекът намерил част от страница, на която прочел думите Бог и любов. Той никога не бил чувал за Божията любов и затова занесъл листа при мисионера, за да го пита за значението. И чрез този малък скъсан лист от Евангелието той научил за Бог, който толкова ни обича, че дори умря за нас.”

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg