Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

От какво боледува светът днес

Main Pic
Публикувана: 22.09.2008
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 985
Коментари: 0

Наскоро четох кои са основните здравословни проблеми и кои болести измъчват хората по света.

Оказва се, че всеки континент е измъчван от различни болести и хората измират по различни причини. В миналото всеки народ е имал своите характерни заболявания, а пътешествениците са разнасяли инфекциите по целия свят. Така например испанците заразяват индийците с вариола и чума. На свой ред те си отмъщават на европейците със сифилиса.

Днес се смята, че основният проблем на африканците са ХИВ-инфекциите, маларията и чревните паразити. В Азия населението страда от чревни инфекции, като коремен тиф, дизентерия, както и от хепатит А и Е. Живеещите в Централна и Южна Америка боледуват предимно от малария и… алкохолизъм. Така нареченият Стар континент – Европа, е измъчван от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Афганистан се определя като Страната на болните. Там всеки трети страда от туберкулоза, всеки десети – от венерическо заболяване. А 90% от афганистанците са с чревни паразити.

Има и болест, която е разпространена масово по цял свят. Разбира се, става въпрос за СПИН. Ужасните цифри говорят, че в някои страни, като Свазиленд например, 34% (т.е. над 1/3 от населението) са заразени от болестта, наречена бича на 20. век.

Ако доскоро в общественото съзнание битуваше мнението, че към всяка страна е прикрепена някаква болест, то днес специалистите смятат, че няма граници за заразите и те се разпространяват по целия свят.

Точно както най-коварната и разпространена болест – болестта, която засяга цялата човешка същност; заболяване, което краде радостта ни, отнема мира ни, разваля взаимоотношенията ни, отдалечава ни от Бог.

Болното човешко сърце е болестта, която е отнела най-много души

Болното човешко сърце е болестта, която разпалва конфликти, предизвиква кавги между близки, разделя семейства, разцепва църкви...

Свикнали сме, когато говорим за сърцето не като за физически орган, а като духовно понятие, да го свързваме с романтиката, любовта, привързаността, но Библията много ясно посочва какво се крие в сърцето ни. Сърцето е измамливо повече от всичко и е страшно болно; кой може да го познае? (Йеремия 17).

В Святата книга са описани и симптомите на тази болест:

Защото от сърцето се пораждат зли помисли, убийства, прелюбодейства, блудства, кражби, лъжесвидетелства, хули... (Матей 15:19)

Защото отвътре, от сърцето на човеците, излизат зли помисли, блудства, кражби, убийства, прелюбодейства, користолюбие, нечестие, коварство, сладострастие, лукаво око, хулене, гордост, безумство. Всички тези зли неща излизат отвътре и оскверняват човека. (Марк 7:21; 23)

Не ви ли звучат тези стихове като описание не на някое случайно сърце, а на нашите собствени? Не са ли ни владели зли помисли, хулителни думи, коварни планове? Не сме ли пожелавали чужди неща, чужд живот, чужди успехи? Не сме ли лъгали? Не сме ли убивали с думи? Не продължаваме ли да вършим тези неща и днес?

Ако дори само на един от тези въпроси отговорим положително, то ние сме болни. Нашите сърца са болни.

По света върлуват смъртоносни болести. За някои от тях от години се търси лек, но и досега не е намерено противодействие. Част от раковите заболявания са нелечими, СПИН води до смърт, за хепатит С също до този момент не е открито лекарство. Краят на тези болести е смърт на тялото.

Какъв може да е краят на болестта болно сърце?

Смърт на душата.

Описаните симптоми в Матей 15 и Марк 7 се срещат и на други места в Библията. В Галатяни и Коринтяни Павел предупреждава, че блудниците, идолопоклонниците, прелюбодейците, хомосексуалистите, крадците, сребролюбците, пияниците, хулителите, грабителите, завистливите, враждуващите и сеещите разпри и раздори няма да видят Божието царство. Ще бъдат далече от Бога. Ще прекарат вечността в ада – не ден, не седмица, месец или година, а вечността далече от Бог. Това е най-тежката възможна присъда. Това е най-страшният край на болестта болно сърце.

Последиците от заболяването на сърцето са несравними с всички останали. Но... за тази болест има лечение. Фаталният край не е задължителен. Адът може да бъде избегнат.

Жертвата на Исус Христос на кръста е лекарството

Смъртта и възкресението на Единородния Син на Бога са решението на този здравословен проблем. Протегнатата ръка на Божия Син е лечението.

Словото казва: Изцели ме, Господи, и ще бъда изцелен; спаси ме и ще бъда спасен. (Йеремеия 17:14)

Давид пее: … сърце чисто сътвори в мен, Боже. (Псалм 51:10)

Евангелист Матей пише, че Бог взе на Себе Си нашите немощи и болестите ни понесе. (Матей 8:17)

А апостол Петър изповядва, че в Неговите рани сме изцерени (I Петрово 2:24).

Изцерени тела от рак, СПИН, грип и всяка друга болест. Изцерени болни сърца. Изцерени от завист, хули, клюкарства, лицемерие, блудство, идолопоклонство...

Симптомите разпознаваме. Болестта познаваме. Последиците са ни ясни. Знаем, че има лек и ваксина. Остава само да се възползваме.

Приеми протегнатата ръка на Бог. Помоли се: сърце чисто сътвори в мен, Боже... И вярвай, че в Неговите рани ти си изцерен и че ако Му се довериш, Той няма да те остави, но ще бъде с теб през всичките ти дни!

Той познава сърцата ни и има лекарство за болестта ни.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg