Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните трябва да се противопоставят на пасивността

Main Pic
Публикувана: 28.09.2008
Автор: ЕВ
Прочетена: 1269
Коментари: 0

Разговор на Габриела Николова

с Мартин Димитров,

депутат от СДС и зам.-председател на бюджетната комисия

 

България е една от новоприетите страни в Европейския съюз с комунистическо минало. Обикновено сме сочени с пръст заради корупционни практики. Това нормално ли е за държава с комунистическо минало, или е черта на българската народопсихология?

– Голяма грешка е да се каже, че българите са лоши и затова са корумпирани. Корупцията е резултат от сложни за съобразяване законодателни решения и политика. И човек, за да не се съобрази с тях, решава да избере корупционни методи.

Значи ли това, че корупцията се дължи на лоши закони?

– Да – на лоши закони, на неработеща администрация, при която обикновено нещата или се случват след много дни, или изобщо не се случват. Много хора избират лекия и неправилен път – да си платят и да избегнат спазването на закона. В България бюрократичната система е жестока. Именно тя тласка хората към корупция. Времето струва пари и някои хора предпочитат да си платят, за да си свършат работата, отколкото да губят време. Огромните затруднения костват големи загуби на хората и те се чудят как да скъсят процесите.

А в резултат на какво е тежката бюрокрация? Сякаш тежката бюрокрация, която води до корупция, съществува най-много в бедните страни.

– Тя е наследство от комунизма, но от друга страна – в България има погрешното схващане, че на администрацията трябва да се дава свобода на действие. Не тя да следва правила, а да има правото да преценява: да получи ли една фирма лиценз, или не; дали гражданинът да получи веднага документа, или по-късно. Този елемент на преценка е лош. Администрацията трябва да бъде техническа услуга за всички, а не пречка.

Аз имах случай, който беше много фрапиращ. Сключих брак в една от общините, а общината, в която живеех, не беше осведомена. Трябваше да занеса на хартия доказателството, да им кажа: „Вижте, ожених се!” Вместо те да обменят информацията, аз трябваше да доказвам това!

Излиза, че няма изчистени практики, така ли?

– Това се прави целенасочено. Правото на администрацията, да постъпи както пожелае, се дава целенасочено. Дали човек да получи разрешение за частен бизнес, или не, зависи от администрацията и е нормално човек да реши да подкупи хората, от които зависи решението. А бих казал, че именно корупцията е цел на част от администрацията.

Кой стои зад тази цел?

– Последните две правителства се прославиха в тази насока. Липсва гражданското общество, което да каже, че нещата не могат да продължават по този начин. Промяната започва от момента, в който хората си повярват; когато разберат, че те избират и местната власт, и правителството. От тях зависи какво е управлението на държавата, общината, квартала. От тяхната позиция зависят много неща.

Сякаш българинът е обезверен, че от него зависи нещо.

– Напротив! Зависи. Наскоро имах среща с една асоциация на лекари, които имаха много важни и принципни искания. Този път те бяха обединени. Казах им, че в момента, в който събират подписи и искат конкретни неща, стават фактор за промяна. Застрашаваща е пасивността, която се проявява. Хората си мислят, че от тях не зависи нищо.

Може би този начин на мислене е резултат от факта, че често има ненаказани виновници. Сякаш говорим за промени в законодателната система. Но дори и да имаме безупречна законодателна система, какво се случва, когато тя не може да влезе в сила?

– В България няма правила. А и да има, не се спазват. Съдебната система не функционира. Има много имена в България, за които се събраха много доказателства, но не са наказани.

Много хора си мислят, че нещата в България няма как да се променят, но всъщност могат. Това се случва със стабилно правителство и хора, които участват активно и търсят отговорност от хората, които са избрали; имат ясни искания, които поставят категорично. Така се променя една страна. Факт е, че българите в чужбина са много успешни. Като ценности се нагласят добре. Проблемът е, че в собствената си държава нямат ясни правила и не могат да се възползват от качествата, които имат.

Пример за това е, че се пречи на хората да си създават фирма. Аз внесох проект за намаляване на таксата за ЕООД от 5000 на 500 лв. Това е тежка битка. Хората с добри идеи не могат да ги реализират. Европейските фондове отиват при хората, които са приближени на правителството, а тези с добрите идеи няма как да ги осъществят.

В една лоша среда хората с качества не могат да се реализират. Ето затова се получават тези парадокси. В България се получава следната ситуация: едно добре организирано малцинство влияе над неорганизирано мнозинство.

Как да организираме това мнозинство, чрез което биха могли да се случат промените?

– Ще ви дам един пример. Преди 2 години правителството предсрочно увеличи акцизите на горивата. Тогава предупредихме, че това ще коства много беди на българския бизнес. Още тогава гражданското общество трябваше да се надигне и да не се примирява, защото България имаше договор с Европейския съюз за постепенно покачване. А вижте какво става сега. Хората плащат скъпи горива и чак сега започнаха да протестират. А преди 2 години имаше пасивност.

Промените трябва да тръгнат от долу нагоре. Включвам в това число християните. Те трябва да участват и в политическия живот. Оттук нататък България ще бъде много различна с всяка следваща година. И то към добро. Догодина, когато има избори, правителството си отива и вече си задаваме въпроса, какво да правим оттук нататък. Никой не може да дойде отвън и да разреши проблемите на България.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg