Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Безкритичното мислене

Main Pic
Публикувана: 01.10.2008
Автор: Майя Райчева
Прочетена: 840
Коментари: 0

Многократно Библията говори: „Бъдете мъдри, не бъдете неуки, гледайте напред, бъдете проницателни, не тръгвайте след лъжливи учители, не се оставяйте да ви заблуждават!...”

Сред нас обаче се наблюдава обратното: на фона на потока от информация процентът на неосведоменост сред хората се увеличава; нараства влиянието на чуждите учения; новостите не се изпитват според Божието Слово; хората консумират предложеното от световната информационна система – извратени ценности, които са арогантно манипулирани, но представени като съблазнителни.

Не е учудващо онова, което световните идеолози предлагат. Учудващо е как в последните 19 години всички масово се предаваме пред техните решения. Нашето безсилие се дължи на загубата на критично отношение към това, което ни се поднася наготово; на безсилието на правораздавателните органи да отдават правото. Затова днес обществото ни страда от липсата на градивни ценности, които да бъдат сигурна опора за младите, както и заради отнетото право на възрастните хора да имат достойни старини.

Защо се захващам с тази многоаспектна тема? Специалистите в хиляди трудове са се опитали да я разяснят. Има ли какво повече да се каже? Фактите говорят ясно и без наличието на коментари.

Фактите

Фактите са свирепи! Даваме ли си сметка за нещата, които ни убиват постоянно и неуморно? Ако ние сме заспали, то рикаещият лъв не спи (I Петрово 5:8).

Полицай помага на престъпник да скрие самоличността си. Наказанието е глоба от 800 лв. Заради глобата полицаят изразява обидата си към българската държава.

Баща-борец заплашва учителка на сина си, защото го тормози психически, като му пише двойка.

Правителствени лидери редовно се изказват по телевизията, че животът ни се подобрява всеки ден. Това, разбира се, е в разрез с действителността.

Интернет сървъри забраняват достъпа до християнски страници.

Антихристиянски позиции се прокламират директно и нападателно.

От 15 дипломни проекта само един е с прохристиянски смисъл, 4 – открито сатанински, останалите излагат съмнителни ценности от Новото време.

Глупостта е проклятие

Има ли смисъл да се пише по темата? Децата вече не четат книги, дори и виртуални.

Дано скоро време не се сблъскаме със следната реалност: българските деца да достигат някои т.нар. развити държави, но не по друго, а по безкритичното приемане на информация и налагане на изкривени ценности отвън.

А дали това не е част от цялостния процес на Последните времена, описани в Библията (II Тимотей 3:1)? Едно е безспорно ясно – глупостта е проклятие.

Глупост е да вярваме безрезервно на това, което телевизията и вестниците ни предлагат. Още повече, че това означава с усмивка да си подлагаме гърбовете на бичовете.

 Нуждата

Нуждата от молитва е неотложна, защото битката е жестока – за всеки ум, за всяко сърце!


 Господи, опази ни!

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg