Вторник, 25.02.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Не мисли себе си за мъдър; Бой се от Господа и се отклонявай от всяко зло." Притчи 3:7

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелска петдесятната църква – Варна: „Освети тъмнината” в деня на Реформацията

Main Pic
Публикувана: 05.11.2008
Автор: Георги Зидаров
Прочетена: 904
Коментари: 0

Ден на отворените врати по случай Деня на Реформацията 31 октомври – 1 ноември 2008 г. се състоя в Евангелската петдесятна църква – Варна.

За два дни протестантският храм беше отворен за посетители, които да го разглеждат под формата на туристическа обиколка. Жителите и гостите на града имаха възможността да се запознаят с историята на Реформацията в Европа и зараждането на протестантското движение в България и морската ни столица.

Инициативата стартира още на 29 октомври т.г. със състояла се пресконференция, на която бяха поканени регионалните и националните медии. На събитието присъстваха пасторът на Евангелска петдесятна църква – Варна, Николай Кокончев, един от нейните дякони – Данаил Георгиев, и съоснователят на Института по българска протестантска история Доний Донев. На срещата с медиите бе обяснено защо се отварят вратите на храма през 2008 г. и идеята на мотото „Освети тъмнината”.

На следващия ден пресата отрази думите от Евангелието, с които пастор Кокончев откри Деня на отворените врати. На 31 октомври в 10 сутринта млади хора раздаваха листовки пред църковната сграда, като канеха жителите да откликнат на инициативата.

Фоторепортерите проявиха интерес и отразиха събитието, като направиха снимки на сградата и залата за богослуженията. Един от тях се качи на балкона, откъдето беше повдигнат с метална стълба, за да снима скоро поставената 100-годишна камбана.

Желаещите да разгледат църквата бяха грижливо поемани от екскурзоводи, които провеждаха обиколките. Турът стартираше първо в малката сграда, която в началото на миналия век се е ползвала за танцувален клуб, след това е била закупена от група протестанти и превърната в църква. По времето на комунизма била отнета и пригодена за други цели. През 1992 г. отново е престроена за църква, а към днешна дата се използва за неделно училище.

Следваща дестинация беше голямата зала за 500 души, която се използва за богослужения в четвъртък вечер и неделя сутрин. За посетителите беше прожектиран на малък екран няколкоминутен клип за историята на протестантството, пренесено от западни мисионери в България, а после и във Варна. Всеки тур завършваше със запознанство с пастора на църквата Николай Кокончев, както и с презентация на музиката, която се свири в храма. За финал на обиколката беше представен късометражен филм за живота и делото на Евангелската петдесятна църква – Варна, както и почерпка за гостите.

На поканите, които помощник-организаторът на събитието изпрати до правителствени лидери и министри, варненски депутати, управниците в града и директори на училища и университети, бяха получени някои отговори. На 31 октомври църквата получи съобщение по факса от Симеон Сакскобурготски, в което той изказва благодарностите си „за любезната покана да присъствам на организирания от Вас Ден на отворените врати в Евангелската петдесятна църква. Искрено съжалявам, че няма да съм в състояние да пътувам до Варна, тъй като имам поет ангажимент да участвам в Международната научна конференция „България в културното многообразие на Европа”, която ще се проведе тук, в София, на 1 ноември.

Намирам за интересна идеята Ви да отбележите Деня на Реформацията, като дадете възможност на съгражданите си да се запознаят с историята на Вашата църква, основана още през 1921 година, а така също и с основните моменти от протестантството. Вярвам, че на поканата Ви ще се отзоват повече сънародници, тъй като нашият народ отдавна е доказал не само своята етническа, но така също и религиозната си толерантност. Тези национални черти трябва да ценим и съхраняваме и независимо от различията помежду ни, винаги да сме единни в отстояването на българските интереси и заедно да работим за доброто на Родината. Запознавайки се с Вашето писмо, се радвам, че и Вие споделяте тези виждания.

Като Ви благодаря още веднъж за поканата, Ви изпращам специалните си поздрави и благопожелания!”

Президентът Георги Първанов предаде поздравления за провеждането на кампанията, премиерът Сергей Станишев също изпрати най-добри пожелания към пастор Кокончев и към цялата църква. И.д. директор на Дирекция Верозиповедания Емил Велинов отправи специални поздрави към пастора на църквата и лично го покани на среща в София. Писмо изпрати и министърът на образованието Даниел Вълчев, който също пожела успех на църковната инициатива.

В ранния петъчен следобед на 31 октомври инициативата бе уважена от кмета на Варна Кирил Йорданов, който пристигна с личния си мотор. Той посети малката зала на църквата и разговаря с пастор Кокончев. Градоначалникът бе впечатлен от помещението. Разбира се, г-н Йорданов посети и голямата зала, където взе китара и изсвири една от любимите си песни, слушал като младеж.

Два часа по-късно и зам.-кметът по образованието във Варна Коста Базитов посети църквата. Той беше лично разведен от пастор Кокончев. Впечатленията на Базитов от обиколката бяха положителни. Той прояви интерес как евангелските църкви в лицето на Библията са намерили лек срещу дрогата. В този ден през вратите на храма преминаха около 40 души.

В Деня на Реформацията – 1 ноември, туровете продължаваха. Различни хора проявиха интерес към събитието. Разпоредителите, хората по кетъринга и екскурзоводите бяха мотивирани да посрещат всеки новодошъл.

Денят на отворените врати по случай Деня на Реформацията завърши с последна обиколка за хората, помогнали събитието да стане реалност, и с пожеланието инициативата да се провежда ежегодно.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg