Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

И тогава ще дойде свършекът

Main Pic
Публикувана: 09.11.2008
Автор: Българска мисионерска мрежа
Прочетена: 1002
Коментари: 0

Борсите по света се сриват, задава се рецесия. Преди месеци имаше пагубно земетресение в Китай. В Африка и някои азиатски страни (най-вече Северна Корея) гладът бушува с всичка сила. Русия нападна Грузия, Турция води дълга война с кюрдите, американците раздават „правосъдие” в Афганистан и Ирак. Има и такива сектантски водачи, които се провъзгласяват за Месията и увличат след себе си непросветените и неутвърдени души. Любовта като най-висша добродетел става все по-дефицитна за сметка на греха във всичките му форми, включително в църквата и по света. Фактите стават все по-мрачни всеки ден. Идва ли свършекът на този свят? Това се питат вярващите, докато изследват Божието Слово, и хората, които не са спасени, но са провокирани да мислят за края на света от книгите, които са чели, и филмите, които са гледали, или от християни, с които са разговаряли.

Господ Исус Христос казва, че изброените събития трябва да се случат. И когато това стане, да помним, че още не е дошил свършекът, а това е началото на предстоящите страдания (Мат. 24:6, 8). В Мат. 24:24 Той казва кога ще дойде свършекът: И това благовестие на Царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за заявление на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът.

Едно от първите неща, които ме научиха като млад християнин, бе, че Господ Исус ще дойде всеки момент да вземе християните. Тогава се мислех: „Господи, може би днес ще дойдеш или може би утре?”. След 16 години изучаване на цялата Библия и след години в служене пред Господа в Индия, Китай, Турция и Индонезия, се убедих, че Той няма да дойде нито днес, нито утре, нито след една година. Исус ще дойде, когато църквата Му се покори и разнесе благовестието за спасение до всичките народи.

Скоро се върнах от Индонезия. В разговор с местен пастор разбрах, че само в джунглата на Папуа (най-източната част на Индонезия) живеят около 300 племена, които все още не са чули за Исус Христос. До някои от тях е много трудно да се достигне, защото често се местят от едно място на друго. Но по-обезпокояващото е, че малко са християните, които се опитват да отидат при тях. В Джакарта, столицата на Индонезия, видях сгради на църкви, построени по последна дума на техниката. Това бяха богати църкви – богати като брой хора и като наличие на финанси. Жалкото бе, че при всичкото им благополучие мисионерството им беше много слабо развито, а главният пастор – без стратегия за развиване на мисионерство.

Докато църквата по света не заприлича на Китайската църква в копнежа си да занесе Евангелието до недостигнатите, няма как да удовлетвори Небесния си господар. Основната цел на Китайската църква е да занесе новината за спасението до народите, които все още не са я чули. За жалост много от църквите от другите части на света се отнасят към мисионерството като към една от многото дейности, които развиват, а обикновено – дори на последно място в списъка с приоритети. Приоритет на Бог-Отец е целият свят да чуе за спасението в Исус Христос. Не всички църковни водачи в България мислят, че това е така. Въпросът ми е колко църкви от нашата страна са изпратили мисионери зад граница? Колко молитви са принесени за тези, които служат по трудните места на света? Колко финанси са пожертвани за разнасянето на Евангелието до другите народи?

Разпространението на Евангелието бе от първостепенно значение за Ранната църква. Днес не се отдава достатъчно внимание на това свято и трудно служение. Християните намират извинения като това, че нямат достатъчно хора и финанси. Истинският проблем се крие в липсата на разбиране, че достигането до всичките народи е важна, дори спешна задача на християните. Искаме Господ Исус да дойде по-скоро. Но Той ясно ни казва: Свършете първо своята част от работата и тогава Аз ще дойда! (Мат. 24:14, 28:18–20; Марк 16:15; Деяния 1:8).

В страната ни има и такива църкви и християни, които копнеят името на Исус да се прославя навсякъде. Те усърдно работят, молят се и помагат благовестието да достигне всички народи. Няма да ги изброявам поименно. Въпросът е колко други ще се присъединят към тях и дали ти ще си един от тях?

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg