Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Световната финансовата криза и влиянието й в България

Main Pic
Публикувана: 07.12.2008
Автор: ЕВ
Прочетена: 1055
Коментари: 0

Интервю на Габриела Николова

с Евгени Недялков, бизнес предприемач

Евгений Недялков е млад предприемач, който започва бизнеса си през 2000 г. с 1200 лв. кредит, а четири години по-късно оборотът на фирмата му достига 1 милион лева. Според него в основата на финансовата криза стои еуфоричният финансов балон на кредитирането.


Кога започнахте да навлизате в сферата на бизнеса?
– В сферата на бизнеса съм от 2000 г. Преди това бях преподавател в Софийския университет.

Вие имате широк поглед върху финансовите процеси в света и в България. Какви са причините да се стигне до финансова криза, изкуствено ли е създадена тя?
– При всяко важно събитие или сътресение в света винаги е имало теза за конспирация, т.е. нещо се е получило изкуствено. Не изключвам възможността, че някои хора, директно или индиректно, тласкат света към определени ситуации. Едва ли някой е искал тази криза, но, погледнати от перспективата на днешния ден, нещата са съвсем логични. Според мен основната причина се крие в либерализацията на механизма при отпускане на кредити. Този процес започна към края на 60-те – началото на 70-те години.
Тогава критериите за отпускане на кредити бяха силно занижени. Целта беше те да са достъпни и за най-непретенциозния краен потребител. Хората се научиха, че е твърде лесно да живеят
на кредит.

Това е моделът на Съединените щати. Световната финансова криза оттам ли започна?
– САЩ все още са най-мощната страна в икономически и военен аспект. Нормално е много неща да започват оттам. Историята на техните банки е по-голяма от тази на европейските, които са
доста по-консервативни. САЩ имат по-дълга история в даването на кредити, които по днешните стандарти не са добре обезпечени.

Колко време според вас ще продължи кризата? Някои анализатори я сравняват с Голямата депресия.
– Вероятно кризата няма да продължи много дълго, но последиците от нея ще са продължителни. Тази криза удари фундамента в мисленето на много хора, които днес вземат основните
решения в най-големите институции, в правителствата на развитите държави. Едва сега започват да се вземат мерки, да се мислят нови правила и нови промени в методиката, в правната система. Забелязваме засилване на неокейнсианското мислене – намесата на държавата в икономиката. Вече много хора казват, че либерализацията, която наблюдавахме през последните години, върви към своя логичен край.
Така че очакваме да се приложи нов цикъл в света. Смятам, че може да очакваме само добри резултати. Това, че една илюзия и един еуфоричен балон се спука, може само да ни послужи да си направим изводите. Вярвам, че и светът ще направи своите изводи.

Според новия доклад за световната финансова стабилност на Международния валутен фонд Източна Европа ще бъде много силно засегната от финансовата криза. България ще я усети ли?

– България в момента преживява тази криза. Поради всеобщо притеснение и очакване да се случи нещо непредвидено, виждаме, че банките престанаха да кредитират. Те са в състояние на изчакване. В това време преосмислят стратегията си.

Кризата първо започва в банковия сектор. Кой сектор ще бъде засегнат най-силно?

– Мисля, че най-силно ще бъде засегнат строителният отрасъл. Вече се продават имоти, които са с пъти по-ниска цена от обявената. Наблюдава се силно намаляване на надниците на служителите в този сектор и отлив на чужди инвеститори.

Ще бъде ли засегнат обикновеният, средностатистически човек, който в България е свикнал да живее в постоянна криза? Всички помним времето на Жан Виденов. Много хора казват: „Добре, каква криза идва, като аз, общо взето, винаги съм в криза?”

– Когато е засегнат фундаментът, няма начин да не бъде променена цялата икономика. Смятам, че това ще бъде за добро. Винаги ще се намерят хора, които да обвиняват всички други, но не и себе си за своя неуспех. Ще се намерят хора, които ще се оправдават, че не са имали достъп до средства, до инвестиции. Поради това не са успели да реализират проектите си. Мисля, че това се дължи на нашето мислене, което през последните десетилетия се превърна в потребителско мислене. Свикнахме да си купуваме кредит толкова лесно, колкото си купуваме кутия бонбони. Мисля, че това трябва да се промени.

Много хора се притесняват от думата „криза”. Тя е свързана с безработица и недостиг на хранителни продукти. Помним кризата, когато нямаше нищо в магазините. Ще има ли такива последствия?

– Надявам се, че няма да има подобни последствия. Очаквам да се появи безработица, вероятно през втората половина на следващата година, понеже мерките, които се вземат, ще дадат резултати малко по-късно. Тогава ще се установи, че много хора не си вършат работата добре. От разговорите ми с много предприемачи разбрах, че в момента има криза относно качеството на персонала. Сега кастингът за наемането на хора не е от страна на фирмите, а обратно: кандидат-служителят идва и казва: „Виж, ако ти не ме наемеш, има фирми, които чакат на опашка.”

Как бихме могли да се подготвим за времето на криза? Дайте ни някои практични съвети.

– Разбирам, че начинът, по който съм действал през последните няколко години (въпреки богатия ми опит с инвестиции), вече няма да е успешен. Открих доста грешки, които съм правил. Тези грешки са в основата на моето мислене. Макар и да съм бил срещу еуфоричния балон, който е навсякъде около нас, той бавно ни е превземал и ние сме станали част от него. Никой човек не инвестира парите си с идеята да загуби, но когато виждаш само успешни събития около себе си, в един момент е нормално да загубиш бдителност. Това може да ти изиграе лоша шега. Дори мога да кажа, че съм давал съвети, които почти са докарвали хора до банкрут. Искрен съм да кажа това! Смятам, че правилният подход е човек да поеме отговорност за грешките, които е направил; да разбере, че никой не му е виновен; че или се е доверил по еуфоричен начин, или еуфорично е давал съвети, които други хора са послушали. Най-полезното ще е да не виним никого за трудностите, през които минаваме. Нека да започнем да мислим по-предприемачески!

Да обърнем погледа си към Библията! Там се описани много случаи на финансови и икономически кризи, в които Бог се е намесвал по свръхестествен начин. Да вземем историята на Йосиф! В момент на голяма икономическа криза Бог директно му дава наставления. Йосиф избавя не само своя дом и Египет, но еврейския народ и околните народи. Като християни можем ли в момента на криза да очакваме свръхестествената намеса на Бог?

– Точно когато ни е най-трудно да очакваме Божията намеса, най-силно трябва да вярваме. В такива моменти разбираме колко е трудно да се справим със собствени усилия и мъдрост. За мен това е най-съществената разлика между някой, който не само дефинира себе си като християнин, но иска да има реален живот с Бога. Светът не би разбрал идеологията, която казва: „Имаме всичко необходимо чрез Божията благодат.” Хората искат реално да им се помогне в тяхната нужда, реално да бъдат нахранени, когато са гладни. Трябва да бъдем ръка до ръка с хората, които не познават Бога! Нужно е те да видят в нас някого, на когото да се опрат. Когато минаваме заедно с тях през трудности, това ще им послужи за пример. Мисля, че светът има нужда от примери, а не от приказки.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg