Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Асоциация Общество и ценности организира среща с Вилям Попов

Main Pic
Публикувана: 08.12.2008
Автор: Асоциация Общество и ценности
Прочетена: 1463
Коментари: 0

На 4 декември 2008 г. Асоциация Общество и ценности организира среща за приятели и съмишленици със ст. н. с. инж. Вилям Попов. 73-годишният учен е гражданинът, използвал най-активно правото си за достъп до информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Целта на срещата бе участниците да се запознаят с възможностите за получаване на информация по ЗДОИ. Вилям Попов даде редица примери, с които доказа, че от активността на гражданите в упражняването на техните права зависи постигането на прозрачност и отчетност на управлението, а оттам и демократизацията на българското общество.

Вилям Попов сподели важни моменти от своя опит, свързан с подаване на над 90 заявления. Причината да започне да търси информация той отдаде на любопитството си като учен и вроденото в него желание за справедливост.

По време на срещата Вилям Попов разказа за заявленията, които е подавал до президента, до министър-председателя, до вътрешният министър и до кмета на град Павликени. Едно от отправените искания за информация до Георги Първанов налага намесата на Върховния административен съд.


Интерес в публиката презивика и фактът, че въпреки липсата на юридическо образование, Вилям Попов самостоятелно завежда над 30 дела. По време на срещата той разказа, за спечеленото от него дело срещу мълчаливия отказ на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков да предостави информация за начина на сдобиване с две чисто нови бронирани коли «Ауди». От получената информация от МВР и проверка на фирмите въвлечени в сделката Вилям Попов, изважда на светло корупционните схеми, доказващи обвъзраността на управляващите с бизнеса.

Неговата смелост и безотказност в това да получи информация, която всеки гражданин има право да знае, е причинила неведнъж смут и безпокойство в редица представители на властта и държавни институции.

С чувството си за хумор и младежкия си ентусиазъм Вилям Попов създаде непринудена атмосфера, в която участниците на срещата успяха да зададат множество въпроси и да получат отговор на тях.

В края на събитието всеки от присъстващите получи образователни материали по темата предоставени за събитието от неправителствената организация Програма за достъп до информация.

Вилям Попов е трикратен носител на грамота в Деня на правото да знаем и носител на наградата «Златен ключ» през 2006 година. Първото заявление той подава до кмета на родния си град Павликени през 2002 г. Оттогава, години наред г-н Попов активно упражнява правото си на информация, обръщайки се към различни институции и постигайки значими резултати. Негови материали са публикувани в електронното издание “Медияпул”, в-к “Дневник” и в интернет страницата на Програма за достъп до информация.

Източник: www.sva.bg

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg