Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

В света на Стария завет със Станка Владева

Main Pic
Публикувана: 20.12.2008
Автор: ЕВ
Прочетена: 1481
Коментари: 0

Станка Митева Владева е родена на 11.08.1975 г. в Елхово. През 1998 г. завършва магистратура към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Социални дейности”. През 1997 г. започва богословското си образование в Петдесятния факултет на ВЕБИ. Завършва бакалавърската си степен по богословие в Осиек, Хърватия. През 2008 г. завършва магистърска степен по библеистика към университета в Уелс, с филиал в IBTS, Прага. В момента е преподавател по Стар завет, еврейски и християнска етика към ВЕБИ.

 

Вие преподавате Стар завет. Магистър сте по библеистика на Стария завет и в областта на социалните науки. Какво според вас е отношението на младия християнин днес към Стария завет?

– Преподавала съм на студенти от различни възрастови групи. Без да твърдя, че малкото ми статистическо проучване е представително, и без да обобщавам заключенията си, мога да кажа, че Старият завет в повечето случаи се възприема като трудна за четене, остаряла, но все пак интересна заради историите в нея и заради Псалмите и Притчите, част от Библията. Като отдавам дължимото на тези студенти, които обичат Библията в нейната цялост, със съжаление виждам, че днес Старият завет се чете все по-рядко поради разпространеното схващане, че Законът е безинтересен и „убива”, а разказите на различните хора са занимателни морални истории, от които можем да извлечем поуки.

Вие сте семейна и имате едно дете. Как успявате да съчетаете богословието със семейните задължения и родителските грижи?

– Подготовката нужна, за да преподаваш даден предмет, изисква време. Семейството също изисква време, за да се изгражда и поддържа. Мисля, че напрежението между двете е налице, независимо какво работи човек. Понякога се налага да обърнеш повече внимание на семейството за сметка на личното ти време за израстване, а понякога е обратното. Добрият баланс винаги е за предпочитане пред постоянното ощетяване на някоя от двете страни. Моята цел е да прилагам богословието във всекидневния си живот със съпруга ми и дъщеря ми. Не бих искала да разделя двете неща, защото, да преподавам богословие, за мен е нещо повече от професия. Ако стане само професия, тогава Бог няма да е Бог във всяка област от живота ми. Аз съм благословена, че мога да се занимавам с това, което е смисъл на живота ми – да опознавам Бога и да помагам на другите да Го познават.

Кои теми най-много вълнуват студентите?

– Различните групи студенти се вълнуват от различни въпроси. Може би най-интересните теми за тях са за Ковчега на завета, сътворението на мъжа и жената, Потопа, както и отделни въпроси, свързани с живота на Давид, Саул и Соломон. Голям интерес предизвикват също скинията и Соломоновият храм. Неизбежно е да има и въпроси от съвременната история на Израел. Аз също обичам да свързвам древната история с настоящата. Така историческата картина става по-пълна и по-ясна. Нещо интересно, което се случва в часовете, е, че много студенти имат въпроси, на които дори и Библията не дава отговор – детайли и уточнения. Тези въпроси може би са важни за нас, но въпреки нашата любознателност и желанието ни да намираме отговори, трябва да внимаваме да не четем отвъд текста и да не навлизаме в опасното поле на догадките.

Какво трябва да запомнят студентите, когато завършат този курс?

– Ще се радвам, ако запомнят, че:

  •     Корените на плода (Новият завет) са в Стария завет и за да се разбере правилно Новият завет, трябва да се познава Старият.
  •     Бог управлява човешката история, както и живота на отделния народ и човек.
  •     Бог е строг, но справедлив и преди всичко милостив.
  •     Цялото Писание е боговдъхновено и Старият завет не бива да се пренебрегва. Същият Бог, Който изпраща Сина Си да умре за човечеството, страда и се радва с народа Си преди това. Бог разкрива Себе Си чрез онова, което казва и прави за нас и за хората в древността.
  •     Законът, даден от Бога, не е бил убийствен за хората тогава – те са се наслаждавали в него, защото им е изявявал Божията воля за свят живот, а за тях е било радост да живеят в святото Божие присъствие. (Псалм 19 и 119).

Моето пожелание към тях се състои в мой любим стих от Исус Навин: „Тази книга на Закона (Тората) да не се отдалечава от устата ти, но да размишляваш върху нея ден и нощ, за да постъпваш внимателно според всичко, каквото е написано в нея, защото тогава ще сполучиш в пътя си и тогава ще имаш добър успех” (1:8).

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg