Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Флиртът – невинна игра или смъртоносна отрова?

Main Pic
Публикувана: 21.12.2008
Автор: Уенди Биъри
Прочетена: 878
Коментари: 0

Чудя се какви са историческите данни за началото на флирта? Кога се объркват нещата? Дали когато Ева се усъмнява в думите на Бог и е измамена от змията, или когато за първи път омъжена жена се усъмнява съпругът й „правилният” човек за нея ли е на фона на многото и разнообразни възможности около нея?

Флиртът се е превърнал в практика, която жените усъвършенстват от хилядолетия. Присъщо за нашия пол е, че сме овладели начина на обличане, на жестикулиране и движение, играта на очите с една цел – да имаме влияние над мъжете. Много жени не могат да отрекат, че са се удоволствали, когато с действия или външен вид са привлекли мъжкото внимание. Но това е нещо невинно, нали?

Разсъждавах за жените и тяхното поведение през вековете до днес. Отскоро е прието да показваме на публично място освен лицето повече и от тялото си. В продължение на векове сме били покрити с дрехи от главата до петите. Какво ли се е случило, че днес ни е позволено и е прието да показваме колкото се може повече от себе си? Не съм на мнение, че трябва да ходим покрити от горе до долу. Чудя се дали не сме отишли твърде далече, показвайки повече от деколтетата и краката си. Дали мъжете са се борили повече с похотта, когато жените не са се излагали като стоки в магазин? Единственият разголен бюст или крак, който мъжът е виждал, е бил този на собствена си жена или евентуално на някоя проститутка. Мъжете не са имали възможността да сравняват тялото на съпругата си с тялото на друга жена.

Нямам отговори на всички тези въпроси, но мисля за разликата в морала на епохите и как хората са повлияни от това. Мисля за посланията на времето, когато моите внучки започнаха пътешествието си в годините на пубертета. Образите, превърнали се в идол за подражание, поставят стандарта да си приет: перфектното тяло. Учението на този век е момичетата да използват умело тялото си, за да получат всичко, което искат от мъжете.

Мисля, че Господ е дал влияние на жените над мъжете посредством това силно сексуално желание. От голямо значение е как жените използват тази сила. Много хора разпознават в него средство за манипулация. За едно дете е поучително и здравословно да вижда родителите си как изразяват любовта помежду си. Но когато пред децата и обществото е изложена гледката, как двата пола се опитват да надделеят един над друг, като се стараят да бъдат секси и желани, се представя опасен пример на подражание.

Спомням си, че преди да повярвам в Исус Христос, търсих някого, от когото да чуя, че съм ценна и привлекателна. Държах се по определен начин и се стараех да се показвам в най-добрата си светлина с надеждата някой да ме оцени. Мъжете може и да са привлечени от такъв тип жени, но със сигурност не ги уважават. Жена, която е ценена заради тялото си, ще бъде ценена за кратко време.

Флиртуването има само една цел – контрол. Взаимоотношение, основано на контрола, не е здравословно. То може да донесе единствено болка и страдание. Когато човек се чувства безсилен и малоценен, прави всичко с цел да се почувства забелязан и оценен. Съжалявам жени, които се обличат така, че да показват тялото си. Дори и тялото им да е съвършено, душата им е болна. Тези жени намират своята стойност в размера на бюста си, в това колко слаби са краката им или колко мъже ще се ги забележат. Толкова е жалко, когато виждам подобни ситуации между християните.

Отново подчертавам, че не желая да диктувам начина, по който хората би трябвало да се обличат. Чудя се какви са мотивите на тези, които показват повече „кожа” от приличното. Защо ли тя (жената) умишлено носи тениска, която й е тясна, и влиза в стаята с движения, които са по-подходящи за стриптийз шоу?

Моля ви, разберете, че не съдя хората, а съм възмутена как като християни си позволяваме смъртоносната игра – флирта. Хората, които ме познават знаят, че харесвам да нося подобаващо, прилично облекло, както и да използвам грим. Не искам да съм облечена по начин, който ще накара мъжете да ме желаят сексуално.

Мисля, че няма нищо лошо в това, да изглеждаме добре и дори мъжете ни да се възхищават на начина, по който изглеждаме. Проблемът се състои в стремежа да бъдем секси. А някои от нас не правят разлика между това, да изглеждаш добре, и това, да си секси. Какво мислите вие по въпроса?

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg