Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Кой се ражда на Рождество Христово?

Main Pic
Публикувана: 23.12.2008
Автор: Калина Тончева
Прочетена: 882
Коментари: 0

Кой се ражда на Рождество Христово?

„Що за налудничав въпрос?! – бихте се възмутили. – Не говори ли името на празника само за себе си?” Дали наистина е така?

 

Рождество Христово се свързва с рождението на Христос. Да, Христос се е родил, но какво от това? Продължаваме да честваме празника по навик или защо? Защото така повелява традицията, чийто смисъл не знаем и чиято полза не сме видели? Защото цяла година сме гладували и сега е времето да си похапнем? Защото сега е моментът да си напомним, че сме „добри хора”, като пратим някой друг есемес за благотворителна кампания? Защото е по-вълнуващо да се направим на всевиждащия Дядо Коледа, който не съществува, или защото едва сега сме намерили някакво време за семейството си и за Бог? Исус Христос се е родил преди повече от две хилядолетия. Следва въпросът: какво общо има това с нас днес?

 

Рождество за мен е празник на новорождението. Моментът, в който Христос се ражда в сърцата ни, в живота ни. Неговата жертва на кръста, която опрощава греховете ни, е причината да имаме нов живот, да бъдем обновени отвътре навън. След като приемем този дар, не би трябвало да ни е така трудно да се зарадваме на „малките подаръци” в живота – на слънчевата утрин, на пратената усмивка, на искрените сълзи, на хората до нас, затова, че ги има, на факта, че дишаме и днес, на живота и здравето – нашия дар небесен! Не би трябвало да ни е така усилно да се радваме и да страдаме с другите, да кажем добра дума на някого, който не я заслужава. Не би трябвало да имаме нужда от празнична украса или изкуствено приповдигнато настроение, за да празнуваме новия живот, който имаме в Христос – живот на надежда, на радост, на любов, на мир и упование в Него, Господаря на Вселената и Дарителят на всяко добро по всяко време на годината.

 

Рождество е благоприятно време да се спрем за момент и да погледнем навътре към себе си. Да видим къде стоим, какво се ражда в живота ни от Рождество на Рождество, какво раждат думите, мислите, делата ни... Дали те са извор на живот, или са напоени с огорчение и недоволство? Дали обичаме искрено, или с лицеприятие преценяваме хората? Рождество е време да осъзнаем какво не трябва да допускаме да се ражда в нас, защото скоро ще се изроди, и за какво трябва да се грижим постоянно, за да израстат добри плодове в живота ни. Рождество е моментът да се запитаме:

живеем ли така, сякаш Христос се е родил в нашите сърца?

                                                                                                          

Кой се ражда на Рождество?

Нека не чакаме следващото Рождество, за да стане ясно на всички, че именно Христос се е родил в живота ни! Нека изберем да живеем този нов живот, обновявайки се всеки ден, а Рождество да бъде ден на благодарност към Бога, че е изпратил Сина Си за нас, и чудесна възможност Христос да се роди и в нечие друго сърце!

 

Честито Рождество Христово!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg